Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 10, 2021

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Arbetsrätt för chefer

img Jonas Vallgårda, Vardforbundet / 12 Mar 2021  

Nytt webbinarium med temat arbetsrätt och samsyn kring HÖK19. Uppdatera dig i dessa viktiga och aktuella områden. Gunnar Sundin förbundsombudsman föreläser. Den 30 mars via Teams.

4 frågor som mäter stödet från ledningen

img Jonas Vallgårda / 12 Mar 2021  

Vad tycker medarbetarna – prioriteras deras psykiska hälsa av ledningen? Genom att ta med den och ett par liknande frågor i nästa medarbetarundersökning kan man mäta det som kallas psykosocialt säkerhetsklimat. Och det är viktigt för att visa vad som sitter i väggarna, menar forskaren Hanne Berthelsen.

Ny studie: Självledarskap ger ökat välmående

img Jonas Vallgårda / 12 Mar 2021  

Människor som utövar självledarskap blir bättre på att hantera osäkerhet, samarbeta med andra och att sätta gränser mellan jobb och fritid, visar en ny studie.

Fjolårets lönelyft i regionerna – så gick det

img Jonas Vallgårda / 12 Mar 2021  

Pandemiåret 2020 blev löneökningarna i två av landets nordliga regioner riktiga bottennapp. Men på andra håll drog lönerna iväg rejält. Hur kan det vara så orättvist?

Ledarskapsforskaren: Så leder du bäst i kris

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle / 11 Mar 2021  
Pandemin har krävt att sjukhuspersonal ständigt ställt om och ställt upp. Krisen har dessutom blivit långvarig. Trots det osäkra läget måste vårdcheferna fatta beslut och blicka framåt – men enligt ledarskapsforskaren Ann Enander bör de inte vara alltför optimistiska.

Andelen inhyrd vårdpersonal minskar i regionerna

img Jonas Vallgårda, SKL Arbetsgivarfrågor / 10 Mar 2021  

Under 2020 minskade kostnaderna för inhyrd personal i vården i förhållande till de totala personalkostnaderna. Ett resultat av regionernas långsiktiga gemensamma arbete och av pandemin. Kostnaden för inhyrd personal inom regionernas hälso- och sjukvård, som andel av egen personal, uppgick till 3,6 procent under 2020. Det är en minskning med 0,2 procentenheter jämfört med 2019. 

Parterna vill se vaccinationer på arbetsplatserna

img Jonas Vallgårda, Prevent Arbetsliv Senaste Artiklar / 10 Mar 2021  

Fack och arbetsgivare på den privata arbetsmarknaden uppmanar nu regionerna att öppna upp för att företagshälsovården skulle kunna sköta vaccinering mot covid-19 direkt ute på arbetsplatserna. Tanken är att underlätta för anställda som har svårt att lämna sina jobb. För att vaccinationen ska kunna ske så snabbt och smidigt som möjligt uppmanar nu LO, PTK och Svenskt Näringsliv i en gemensam skrivelse både regeringen och regionerna att öppna upp för så kallad arbetsplatsnära vaccination. Det kan till exempel innebära att pandemilagen används för att göra undantag i upphandlingsreglerna och göra det möjligt att använda den befintliga företagshälsovården utan att beslutet kan överklagas.

Långt kvar till jämställdhet för cheferna

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter / 09 Mar 2021  
Var femte bolag saknar fortfarande helt kvinnor i ledningsgruppen och kvinnliga chefers medellön är 4435 kronor mindre än mäns per månad. Men ljusglimtar finns också. Totalt var 60 procent män och 40 procent kvinnor anställda som chefer 2019, enligt Statistiska centralbyråns senaste siffror. Kvinnliga chefer hittas i huvudsak i kvinnodominerade yrkesgrupper, och männen i mansdominerade sådana. Kvinnor som är chefer finns oftare inom förskolan, hälsa- och sjukvård, äldreomsorg och samhällsservice.

Den mörka skuggan försvinner lovar han, men också att det kommer bli konsekvenser

img Jonas Vallgårda, Chefshuset Blogg / 08 Mar 2021  
Jag försöker få de för mig nu bevingade orden att sjunga i skallen varje gång vardagen känns covid-19-på-n’te-månaden-motig. För hur kämpigt är det egentligen om det kommer vara glömt om något år? Glömska var i varje fall det löftet jag fick av historikern och författaren Peter Englund i november. Han sa så här om livet efter coronapandemin: Den kommer inte finnas kvar som en mörk skugga över vår existens, det vågar jag nästan lova. Peter Englund, Hans uttalande baserade sig på hur människan historiskt har tagit sig genom "pest och kolera" – av olika

3 tips när du vill locka nya medarbetare 2021

img Jonas Vallgårda, HRnytt / 08 Mar 2021  
Att specificera kompetensbehov och attrahera nya målgrupper som förstärker ert team är första steget i en rekryteringsprocess. Men vad söker morgondagens stjärnor själva efter? Genom att förstå vad kandidaterna vill ha kan ni enklare attrahera rätt personer till just er arbetsplats. 1. Trivsel högst i rang

Möt Ewa Skoog Haslum - Sveriges marinchef

img Jonas Vallgårda, Arbetsgivarverket Nyheter / 08 Mar 2021  
Förra året var över 44 procent av alla chefer i staten kvinnor. På den internationella kvinnodagen uppmärksammar Arbetsgivarverket Ewa Skoog Haslum, som berättar om sitt ledarskap och om att vara den första kvinnan som blivit chef för marinen i Sverige.

Framtidens 10 mest attraktiva mjuka förmågor

img Jonas Vallgårda, VD-tidningen / 04 Mar 2021  
En ny internationell undersökning visar att åtta av tio svenska företag som planerar att digitalisera mer till följd av pandemin uppger att antalet anställda kommer att öka eller förbli detsamma. I undersökningen presenteras också framtidens mest attraktiva mjuka förmågor.

Så skapar du en "hjärnvänlig" arbetsplats

img Jonas Vallgårda, HRnytt / 01 Mar 2021  
Visst har du någon gång hört en vän berätta om sin arbetsdag och tänkt att hen måste vara någon slags supermänniska? Eller kanske känner du själv att du har ett jobb som kräver maximerad kapacitet ständigt och jämt? Då är det dags att dra öronen åt dig, eftersom vår hjärnas kognitiva funktioner lätt överbelastas. Här kommer några tips som hjälper dig skapa en ”hjärnvänlig” arbetsplats åt dina medarbetare – eller dig själv.

Män sorteras bort när de söker kvinnojobb

img Jonas Vallgårda, Du & Jobbet / 26 Feb 2021  

Det finns hinder för män som vill jobba i yrken dominerade av kvinnor. Det visar en studie från Linköpings universitet, baserad på ifall den sökande fick svar eller inte på en jobbansökan. Svårast att få svar var det för män i städjobb. Männen i studien hade svårt att få svar när de sökte städjobb.

Se i efterhand...

img Jonas Vallgårda / 12 Mar 2021  

Nu finns det möjlighet att se webbinariet om Krisstress med Kerstin Jeding, klicka på länken och logga in i Vårdförbundets Kunskaps rum.

Ta även del av Vårdförbundets workshop ”Omställning till personcentrerad Nära vård” med Anna Nergårdh, regeringens särskilda utredare och Lisbet Löpare Johansson, samordnare för nära vård på SKR.

 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda, yrke & vårdutveckling.

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »