Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 10, 2020

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

 

img

Det nya coronaviruset

img Jonas Vallgårda, Dn / 06 Mar 2020  

Det nya coronaviruset upptäcktes i början av januari 2020, då ett tjugotal människor i staden Wuhan hade insjuknat i en mystisk lungsjukdom. Det nya coronaviruset ska ha uppstått på en fiskmarknad i Wuhan och tros ha kommit från djur.

Här hittar du alla artiklar om Det nya coronaviruset från dn.se.

14 jobs that could be automated within the next decade

img Jonas Vallgårda, Impactlab / 06 Mar 2020  

Automation is firmly established in the workplace, and many businesses have benefited greatly from this rapidly evolving technology. Tedious, repetitive tasks-such as data entry and scheduling-that once ate up valuable hours in an employee's day can now be streamlined with the right automation processes. Now that the business world has seen the power of automation, the question has become, "What's next?"

Stora skillnader mellan kommunerna i tillgången till utbildning kräver nya politiska och praktiska lösningar

Jonas Vallgårda, TCO Pressmeddelanden / 05 Mar 2020  

TCO:s utbildningsindex, som jämför tillgången till utbildning inom universitet, högskolor och yrkeshögskolor enligt pendlingsavstånd och söktryck i Sveriges kommuner, visar på stora regionala skillnader. I toppen på listan återfinns genomgående kommuner från storstadsregionerna samt kommuner med närhet till medelstora universitet och högskolor. I botten finns de inre delarna av Norrland, många kommuner längs gränsen till Norge, men även orter i Syd- och Mellansverige som Smedjebacken, Västervik och halländska Hylte.

9 tips för att öka den personliga effektiviteten

img Jonas Vallgårda, VD-tidningen / 05 Mar 2020  
Att jobba smartare och därmed effektivare skapar mindre stress, enligt all forskning. Här kommer 9 tips för hur du som vd ska jobba mer strukturerat och mindre stressande själv och hjälpa din personal att stressa mindre.

Allt fler kvinnor tar plats inom "manliga" yrken

img Jonas Vallgårda, Arbetsvärlden Nyheter / 05 Mar 2020  

Internationella kvinnodagen Lönegapet mellan män och kvinnor minskar, och ligger nu på 10, 7 procent. – Men om man på allvar vill att löneskillnaderna ska minska för de kvinnor som nu befinner sig i arbete, behöver man skynda på utvecklingen, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges kvinnolobby. 

Så vill vi att chefen ska vara

Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet Medarbetarskap / 04 Mar 2020  

... Den viktigaste egenskapen hos en chef är att de visar tillit till sina medarbetare och ger dem frihet under ansvar. Det visar en ny undersökning från Talentsoft som genomfördes av Kantar Sifos webbpanel.

4 grundläggande förmågor för att lyckas

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter / 04 Mar 2020  

Från anpassningsförmåga till byggande av det egna varumärket – här är knepen för att behålla och öka din konkurrenskraft på 2020-talets arbetsmarknad. 

Total brist på specialistsjuksköterskor

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter / 03 Mar 2020  
Bristen på specialistsjuksköterskor är total i regionerna. Det visar Socialstyrelsens årliga rapport om tillgång och efterfrågan på personal i hälso- och sjukvården.

Kvävande chefer har fått medarbetarna att längta tillbaka till kontoret

img Jonas Vallgårda, Chefshuset Blogg / 03 Mar 2020  
I don’t even have time to have a coffee and meet friends now, after working from home for a week." Som chef kan det vara klokt att inte oroa sig så mycket över att medarbetarna ska tappa tempo och fokus där hemma. En Stanford University-studie har nämligen kommit fram till att distansarbetets ökade produktivitet jämfört med kontorsarbete är ekvivalent med en extra arbetsdag per vecka, samtidigt som sannolikheten för utbrändhet sjunker. Detta förutsätter självklart att chefer leder på distans på rätt sätt.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Bild av Larisa Koshkina från Pixabay

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »