Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 10 - 2018

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Inga fler vårdgarantier för att förbättra vården tack!

Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle, 2018-03-09  
Skärpta vårdgarantier är fel väg att gå för att öka tillgängligheten och korta vårdköerna. Enda sättet för sjukvården att bidra till bästa möjliga hälsa i befolkningen är att ge vård efter behov, skriver företrädare för Svenska Läkaresällskapet.

"Kravet på nåbarhet kommer sällan från arbetsgivaren"

img Jonas Vallgårda, Prevent, 2018-03-08  
Sverige ligger tillsammans med de andra nordiska länderna i topp i EU när det gäller flexibla arbetstider. 40 procent av de anställda i Sverige har flexibla arbetstider mot 28 procent som är EU-snittet. Arbetsmiljöverket presenterade i veckan två nya rapporter om gränslöst arbete. Där framkommer att det öppnar möjligheter, samtidigt som det också kan vara svårt att hantera och leda till ohälsa. - Det har blivit svårare att säga när man jobbar och inte jobbar.

Ny forskning: Chefer duckar för pensionsfrågan

Jonas Vallgårda, SACO Chefstidningen, 2018-03-08  

Många chefer låter bli att prata med sina äldre medarbetare om när de vill gå i pension. Orsaken är en osäkerhet över arbetsplatsens ekonomi och kompetensbehov – och att frågan...

Mobilsamtal med psykolog ska minska psykisk ohälsa

Jonas Vallgårda, Dagens Nyheter, 2018-03-08  
Vårdappen Kry breddar sin verksamhet och ska nu erbjuda hela landet psykologbehandling via mobiltelefonen. – Satsningen är bra, men man ska inte tro att appen ska ersätta det verkliga mötet med psykologen, säger Anders Wahlberg, ordförande för psykologförbundet.

Kvinnorna står för anhörigvården

Jonas Vallgårda, E55, 2018-03-08  
Nio av tio vill vårdas av hemtjänsten om de skulle behöva tas om hand när de blir äldre. Ändå ökar anhörigvården i Sverige, och det är kvinnorna som står för insatserna.

Regeringen styr upp e-hälsa

Jonas Vallgårda, Voister, 2018-03-08  
Regeringen ska utreda regelverket för digitala vårdmöten och hur tjänsterna bidrar till principen om vård efter behov. Samtidigt utvärderar Socialstyrelsen vilka vårdinsatser som lämpar sig för e-hälsolösningar.

Enormt intresse för isländsk likalönsstandard

Jonas Vallgårda, Arbeidsliv i Norden, 2018-03-08  
Island är det första landet i världen som enligt lag kräver att alla företag med minst 25 medarbetare inför en likalönsstandard. Kvinnor och män på samma arbetsplats ska enligt lagen ha lika lön för samma arbete. Lagen har fått enorm uppmärksamhet utomlands.

Hur ska facken i Norden hantera #metoo?

Jonas Vallgårda, Arbeidsliv i Norden, 2018-03-08  
Metoo-rörelsens många hårresande berättelser visar att det parallellt med lagar och regler har funnits en tystnadskultur som gjort övergrepp och trakasserier möjliga. Det är en utmaning för fackföreningen på alla nivåer, konstaterade fackliga företrädare från de nordiska länderna på ett möte i Stockholm i februari.

Var tredje person är slutkörd efter jobbet

Jonas Vallgårda, Tidningen Chef, 2018-03-06  
Allt fler tvingas sjukskriva sig på grund av stressrelaterade sjukdomar. Nu visar en ny undersökning att var tredje person är slutkörd efter arbetsdagens slut – vilket beror på en otydlig orsak. Känner du dig trött när arbetsdagen är slut? Då är du inte ensam. En ny undersökning gjord av &frankly, som gör medarbetarundersökningar, visar att var tredje medarbetare saknar ork till annat efter jobbet. Samma personer fick även svara på frågan: "Vad tycker du att din chef kan bli bättre på?
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »