Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 8 - 2019

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

 

img

Sjuksköterskor får allt mer makt i länet: "Viktigare att du är en duktig ledare än att du är läkare"

Jonas Vallgårda, Allehanda.se Premium, 22 Feb 2019  
Sjuksköterskorna fortsätter att ta över makten inom länets sjukvård. Och utvecklingen gäller även de högre chefsnivåerna. 77 procent av Region Västernorrlands chefer i hälso- och sjukvård är i dag sjuksköterskor.

Missade cellprov ökar cancerrisken

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Ekot, 22 Feb 2019  
40 procent av dem som drabbas av livmoderhalscancer har missat flera av de cellprovskontroller de blivit kallade till, visar ännu opublicerade analyser av data från det nationella kvalitetsregistret.

10 spännande yrken i framtidens arbetsliv

img Jonas Vallgårda, HRbloggen Nyheter, 22 Feb 2019  

Robotpersonlighetsdesigner, etikutvecklare, molnvakt...En ny rapport från TRR listar morgondagens yrkesroller, där mänskliga egenskaper blir allt viktigare. Och nyckeln till framtidens kompetens stavas digitalt lärande.

Så gjorde vi oss av med bemanningsföretagen

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle, 21 Feb 2019  
Lösningen på primärvårdens bemanningsproblem kan finnas närmare än man tror. Genom att överge tanken på att hitta färdigutbildade medarbetare och i stället utbilda våra egna framtida kollegor är vi inte längre beroende av bemanningsföretag, skriver företrädare för Cederkliniken i Piteå.

Fler anmäler vårdskador till försäkringsbolag

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Ekot, 20 Feb 2019  
Förra året skadades omkring 110 000 patienter inom slutenvården. Antalet är det samma som året innan, men allt fler patienter anmäler skador till försäkringsbolag.

Cancervård fortfarande ett geografisk lotteri

img Jonas Vallgårda, Life Science Sweden, 20 Feb 2019  
Det har gjorts stora politiska satsningar på att korta köerna, och att minska skillnaderna mellan olika regioner. Men årets Cancerfondsrapport visar att de genomförda insatserna än så länge inte varit effektiva. Det skriver Cancerfonden i ett pressmeddelande. – Väntetiderna i cancervården är ett geografiskt lotteri. Vi ser alldeles för små resultat av de standardiserade vårdförlopp som har införts i regionerna för att minimera onödig väntan, säger Jan Zedenius, överläkare och medicinskt sakkunnig på Cancerfonden i en kommentar.

Undersökning: Det här krävs för att behålla duktiga chefer

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter, 18 Feb 2019  

Möjlighet till kompetensutveckling – det är ett av kraven som arbetsgivaren måste leva upp till om de ska behålla duktiga chefer, visar en Sifo-undersökning. När analysföretaget Netigate om vad är viktigast för att trivas på jobbet kom "möjlighet att kompetensutvecklas" högt upp. Det bekräftas i den färska undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av "SSE executive education". När man frågade drygt 500 svenska chefer vilka förutsättningar som en arbetsgivare som måste erbjuda för att locka nya talanger svarade 66 procent att det är viktigt med ...

Socialstyrelsens handledning för arbete med begrepp och termer

img Jonas Vallgårda, Socialstyrelsen Hälsoinformatik, 18 Feb 2019  
Det är viktigt att man i det nationella terminologiarbetet inom vård och omsorg använder gemensamma metoder och arbetsformer. Denna uppdaterade handledning är tänkt att underlätta terminologiarbetet.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »