Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 7 - 2019

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

 

img

Nytt piller gör sprutor onödiga

img Jonas Vallgårda, MedTech Magazine, 15 Feb 2019  

Det är i ett samarbete med det amerikanska universitet MIT och den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk som forskare vid KTH har utvecklat en ny typ av läkemedel som gör att patienter kan slippa sprutinjektioner. Givet att sex av tio av de bäst säljande läkemedlen för närvarande administreras med just sprutor är detta en mindre revolution för läkemedelsvärlden och patienterna.

Full lön under utbildning – så säkras framtiden för Lycksele BB

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Västerbotten Nyheter, 14 Feb 2019  

Lycksele BB skriver kontrakt med barnmorskestudenter för att klara bemanningen framöver. Flera barnmorskor på Lycksele BB har nyligen gått i pension och redan innan var det kort om folk. Nu söker avdelningen nya vägar för att säkra personal i framtiden. Emma Westergren är redan sjuksköterska och har länge haft som mål att bli barnmorska. När då avdelningschefen Margot Andersson på Lycksele BB ringde och erbjöd full lön under den tre terminer långa utbildningen så var saken klar.

7 tips för att motverka chefers psykiska ohälsa

img Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet Arbetsmiljö, 14 Feb 2019  

Chefernas sjukfrånvaro fortsatte att öka under förra året främst på grund av en kraftig uppgång av psykisk ohälsa, visar statistik från Previa Företagshälsa som lyfter fram sju tips för att motverka problemet.

Medarbetarnas engagemang får aktien att stiga

img Jonas Vallgårda, Lag & Avtal Nyheter, 13 Feb 2019  
Ett ökat engagemang bland medarbetarna får aktien att stiga. Mårten Westberg har framgångsrikt satsat på aktier i företag där medarbetarundersökningarna har en uppåtgående trend. Som sämst har aktien gått upp 50 procent på två år.

Köp av läkemedel är en stor miljöbov

Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle, 13 Feb 2019  
Regionernas inköp har en klimatpåverkan motsvarande nästan 3 miljoner bilar. Läkemedel är en av de större miljöbovarna, visar en analys från Upphandlingsmyndigheten.

Googlestudie: 10 saker varje chef måste leva upp till

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter, 12 Feb 2019  
För 10 år sedan tog Google fram en studie för hur en chef ska vara. Nu väljer internetjätten att göra en ny studie – för att uppdatera svaren till dagens verklighet. Redan 2002 började Google undersöka ledarskapets betydelse. Med grundfrågan: "Behövs verkligen chefer?" gjorde man ett par experiment där chefens roll försvann. Men slutsatsen blev att ett tydligt ledarskap behövs – inte bara för strukturen på företaget utan också för att få medarbetarna att prestera.

Chefers självbild utmanas på den digitala arbetsplatsen

img Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet Arbetsmiljö, 11 Feb 2019  

Med ny teknik och nya sätt att arbeta kommer en mängd fördelar, men också utmaningar för chefer, det menar Pia Stider, rådgivare inom digitala kundmöten och digitalt arbetssätt. Pia Stider har arbetat med HR i över tjugo år, och är idag rådgivare i hållbar digital transformation på UClarity som arbetar med digitala kundmöten och digitalt arbetssätt. Hon menar att det finns en del utmaningar för chefer med digitala arbetsplatser förutom att jobbet blir mer digitalt ...

Uteblivna patienter dyrt för sjukvården

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Ekot, 10 Feb 2019  
Patienter som inte kommer på inbokade läkarbesök eller planerade operationer kostar sjukvården miljarder varje år och att andra patienter får vänta längre än nödvändigt.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »