Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 6 - 2019

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

 

img

Arbetsförmedlingen varnar: Kan bli akut brist på folk inom vårdyrken

img Jonas Vallgårda, SVT Nyheter Inrikes, 07 Feb 2019  
100 000 personer med rätt kompetens kommer att saknas på den svenska arbetsmarknaden till 2024 – om inget förändras. Flest kommer att saknas inom hälso- och sjukvård och pedagogiskt arbete, enligt Arbetsförmedlingen.

Akutläkaren som blir sjuksköterska

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 07 Feb 2019  
Dubbelspecialisten och akutläkaren Katrin Hruska är förstaterminare på sjuksköterskeprogrammet. I sin blogg förklarar hon varför.

Kraftig ökning av chefers ohälsa

img Jonas Vallgårda, Previa, 07 Feb 2019  
Chefernas sjukfrånvaro fortsatte att öka under 2018 främst på grund av en kraftig uppgång av psykisk ohälsa, speciellt utsatta är kvinnliga chefer, visar statistik från Previa.

Stöd till sjukskrivna en uppgift för sjuksköterskor

img Jonas Vallgårda, Svensk sjuksköterskeförening, 07 Feb 2019  
Sjuksköterskor vid vårdcentralerna skulle kunna ha en större roll i vården av sjukskrivna patienter än idag. Men då måste de få kompetensutveckling.

Ska vi klara framtidens välfärd måste vi digitalisera

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle, 07 Feb 2019  
Offentlig sektor behöver hitta långsiktiga lösningar för att klara av att finansiera välfärden och klara kompetensförsörjningen. Tillsammans arbetar vi för att frigöra tid till det som är vårt viktigaste uppdrag − att möta och hjälpa människor.

Ledarskap nyckeln när roboten Doris tog över jobbet

img Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet Ledarskap, 06 Feb 2019  

Att digitalisera är som vilken förändringsresa som helst. Det menar Pernilla Gustavsson, Axfood Shared Service Center, som blev utnämnd till året digitala ledare. Här ger hon tre ledarskapstips vid digitalisering.

Nytt pris för att hylla samarbete

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin, 06 Feb 2019  
Sju professionsorganisationer och Dagens Medicin tar initiativ till ett nytt pris för att belöna samarbete i vården. Årets brobyggare 2019 ska gå till den som samarbetar över gränserna och bekämpar stuprörstänk.

Ny metod från Tomelilla – ska minska chefsbördan

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter, 05 Feb 2019  

Första linjens chefer inom kvinnodominerad vård och omsorg dignar under en dokumenterat tung arbetsbörda. Tomelilla kommun har hittat en metod för att lindra den. "Ständigt uppe i varv." "Försöker få vardagen att fungera." "Det är bara för mycket av allt. Man hinner inte." Citaten kommer från "första linjens" chefer inom vård och omsorg, som i en rapport från Arbetsmiljöverket beskriver sin ofta tuffa arbetssituation. 

SKL: Lagar hämmar vårdens utveckling

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio, 04 Feb 2019  
Sveriges kommuner och landsting, SKL, anser att lagstiftningen som skyddar den personliga integriteten måste lättas upp för att vården ska kunna få full nytta av digitaliseringen.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »