Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 3 - 2019

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

 

img

Här är de 73 punkterna S, L, C och MP kommit överens om

img Jonas Vallgårda, Aftonbladet, 16 Jan 2019  

Nu står det klart att Centerpartiet släpper fram Stefan Löfven som statsminister. Samtidigt får Annie Lööf igenom flera stora reformer i överenskommelsen med S, L, C och MP. Totalt handlar det om 73 punkter som partierna kommit överens om. Bara en kort stund innan Annie Lööfs pressträff drog igång i riksdagen publicerades flera partier ett utkast till en överenskommelse mellan Centerpartiet, Liberalerna, Socialdemokraterna, och Miljöpartiet. "Genom denna överenskommelse accepterar Centerpartiet och Liberalerna att Stefan Löfven väljs som statsminister för att leda en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet de gröna", står det i dokumentet.

För hälso- och sjukvård se punkter 58-63.

Social förmåga lönar sig mer än intelligens

Jonas Vallgårda, Prevent, 17 Jan 2019  

Arbetsmarknaden är beredd att betala bra för sociala förmågor, visar en ny studie. Sådant som ledaregenskaper, samordningsförmåga och stresstålighet ger mer i plånboken, särskilt inom privat sektor. Efterfrågan på intelligens verkar minska något.

Konjunkturrådets rapport 2019. Kommunernas framtid

img Jonas Vallgårda, SNS Studieförbundet, 16 Jan 2019  

Många små och krympande kommuner får allt svårare att klara av sitt välfärdsuppdrag, konstaterar de tre forskare som skrivit SNS Konjunkturrådsrapport 2019. De diskuterar därför reformer som kan underlätta för dessa kommuner att möta framtidens utmaningar. Ett alternativ som de anser ska övervägas är att vissa uppgifter lyfts bort från kommuner med bristande kapacitet. De föreslår också att kommunerna får större frihet att ta ut avgifter inom förskola och äldreomsorg samt att ...

Danska regeringen vill omvandla regionerna till administrativa förvaltningar utan egna politiker

img Jonas Vallgårda, News Øresund, 15 Jan 2019  

Enligt Danmarks Radio kommer den nya vårdreformen som presenteras under onsdagen att innebära att de fem danska regionerna försvinner som folkvalda enheter och ombildas till administrativa förvaltningar utan egna politiker.

Silverstigen på akutmottagningen på Norrtälje sjukhus modell för allt fler

img Jonas Vallgårda, Mynewsdesk Offentlig Sektor, 15 Jan 2019  
Många sneglar på Norrtälje sjukhus för att hitta en fungerande lösning för omhändertagande av äldre sköra patienter på akuten. På tisdagen fick akutmottagningen besök av Helsingborgs lasarett som ville veta mer. Och nyligen lämnade flera politiker in en motion om att samtliga akutmottagningar i Region Stockholm ska införa snabbspår för äldre.

DO lanserar digital guide mot diskriminering

img Jonas Vallgårda, Lag & Avtal, 15 Jan 2019  
Diskrimineringsombudsmannen, DO, lanserar nu en ny digital guide som stöd i arbetsgivares arbete med aktiva åtgärder för att förebygga diskriminering. Guiden ger arbetsgivare vägledning i hur arbetet med aktiva åtgärder ska gå till och en inblick i de olika områdena som omfattas av lagen.

Ny Jobbhälsoindex: Många saknar mening i sitt jobb

img Jonas Vallgårda, Dagens Nyheter, 14 Jan 2019  
Knappt hälften av de anställda känner att deras jobb är meningsfullt. Så ser det ut i en rad branscher, varnar senaste Jobbhälsoindex.

Almega säger ja till sänkt veckoarbetstid vid nattarbete

img Jonas Vallgårda, Vårdfokus, 14 Jan 2019  
Vårdförbundet och de privata vårdarbetsgivarna inom Almega har slutit ett avtal. Efter nästan fem månaders förhandlingar har förbundet fått igenom viktiga krav på sänkt veckoarbetstid för medlemmar som arbetar natt.

"Den vård vi ska arbeta i måste ta klimatansvar"

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin, 14 Jan 2019  
Sjukvårdssektorn står för en stor resursåtgång och stora hållbarhetsutmaningar, skriver företrädare för två studentkårer.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »