Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 23-24 - 2019

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

 

img

Tjejer vill bli chefer trots diskriminering - Plan International Sverige

img Jonas Vallgårda, Plan International Sverige, 14 Jun 2019  

Rapporten "Taking the lead" visar att flickor både vill och kan axla ledande roller inom arbetsliv, politik och lokalsamhälle. Samtidigt visar global statistik att bara 24 procent av världens parlamentariker är kvinnor och 1 av 4 företag helt saknar kvinnor i sina ledningsgrupper. - Att flickor och kvinnor deltar i beslutsfattande är avgörande för att samhället ska ta tillvara på deras intressen och få en mer hållbar utveckling. Trots det är flickor fortfarande extremt underrepresenterade i beslutsfattande positioner. Vi måste öka takten för att ge flickor och kvinnor samma möjligheter att bli ledare som män, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare för Plan International Sverige.

Omställning till nära vård syns i statistiken

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin, 13 Jun 2019  

Fortsatta problem med överbeläggningar men också tecken på att regionerna alltmer styr vården från sluten till öppen vård. Det är några av slutsatserna i SKL:s Hälso- och sjukvårdsrapport.

Långsiktig satsning på e-hälsoutveckling

img Jonas Vallgårda, Linnéuniversitetet, 13 Jun 2019  

Fler e-hälsotjänster, fler företag som jobbar inom området och fler invånare i Kalmar län som drar nytta av tjänsterna i sina kontakter med vård och omsorg.

Synen på ålder är föråldrad

img Per Malmquist, Unionen Opinion, 13 Jun 2019  
Livet börjar vid 40, brukar det sägas. Dessvärre är det också då som åldersdiskrimineringen sätter in på arbetsmarknaden. Ja, redan vid 40 peakar karriären samtidigt som möjligheterna att avancera, få fortbildning och nytt jobb minskar. En studie und...

Högskolan toppar nationell ranking

img Jonas Vallgårda, Högskolan Kristianstad, 12 Jun 2019  

I sin årliga VFU-rapport ger Vårdförbundet Student Högskolan Kristianstad bäst betyg av alla svenska lärosäten och utsåg i måndags högskolan till vinnare av VFU-rankingen 2019.

Stora behov i kommuner och regioner

Jonas Vallgårda, Regeringen, 12 Jun 2019  

I dag presenterar Magdalena Andersson en ny analys från Finansdepartementet av behoven i välfärden under de närmaste två mandatperioderna.

Så förbättrar politiker och tjänstemän sitt samarbete

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle, 12 Jun 2019  

Den politiska ledningen i kommuner och regioner måste medverka till att hitta goda former för samarbete med tjänstemännen. Professorerna i företagsekonomi Björn Brorström och Rolf Solli och identifierar tre viktiga spelregler för ett fungerande samarbete.

Emma Spak blir ny sektionschef på SKL

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 11 Jun 2019  

Emma Spak blir ny sektionschef för sektionen för hälso- och sjukvård på avdelningen för vård och omsorg på SKL och lämnar sitt samordningsuppdrag. Rådet till efterträdaren: Uthållighet

3 av 10 karriärsugna ser ingen möjlighet att avancera

img Jonas Vallgårda, Arbetsmiljöforum Du & Jobbet, 11 Jun 2019  
Nästan hälften av alla yrkesverksamma tycker att det är viktigt att kunna göra karriär. Samtidigt anser en tredjedel av dessa att den möjligheten inte finns på deras egen arbetsplats. Män är mer optimistiska än kvinnor. Det visar en ny undersökning från Kantar Sifo. När 1 000 yrkesverksamma svenskar tillfrågades om möjligheterna de har att avancera på sin arbetsplats svarade 44 procent att detta är något viktigt. Det visar en undersökning från analysföretaget Kantar Sifo, som genomförts på uppdrag av Blocket Jobb.

Skev könsfördelning i 9 av de 10 vanligaste yrkena

img Jonas Vallgårda, Arbetsmiljöforum Du & Jobbet, 07 Jun 2019  
Sverige toppar ofta listor över världens mest jämställda länder. Nyligen fick vi t ex full poäng på Världsbankens jämställdhetsskala, som bl a jämför arbetsvillkor, pension och löner i världens länder. Men jämställdheten till trots – när det gäller de vanligaste yrkena på den svenska arbetsmarknaden är könsfördelningen väldigt ojämn (se tabell nedan). Av de tio yrken där flest antal svenskar jobbar, totalt drygt en miljon, är det bara ett yrke – butikssäljare inom fackhandel – som klarar den sk 60/40-regeln.

Jobbfria onsdagar ökade produktiviteten

img Jonas Vallgårda, Lag & Avtal Nyheter, 10 Jun 2019  
En dag i veckan kan anställda på ett teknikföretag i Australien hänga med kompisar, sporta eller slappa. Kontoret är nämligen stängt. Nu börjar företaget se resultatet av fyradagarsveckan.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »