Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 21 - 2019

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

 

img

Astmakollen vann Vitalis stipendium

img Jonas Vallgårda, Mynewsdesk Offentlig Sektor, 23 May 2019  
Igår kväll stod det klart att Region Dalarna och distriktssköterskorna Maria Boström och Marie Persson fick Vitalis stipendium för Astmakollen: "Så himla kul att Region Dalarna och Astmakollen uppmärksammas på det här stora eventet och därigenom har möjlighet att spridas ytterligare," säger Maria Boström och Marie Persson.

Vårdförbundet kritiska till regionens personalbesparningar

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Jämtland, 23 May 2019  
Stora personalneddragningar inom vården kan leda till tuffare arbetsklimat och att patientsäkerheten hotas. Det anser Vårdförbundet i Jämtland.

Bråda dagar för nationell läkemedelslista

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 23 May 2019  

Om ett år är det dags. Och receptet för att Nationella läkemedelslistan ska lyckas stavas enligt E-hälsomyndigheten samverkan. Men tiden är knapp.

Så flyttar ni personer säkrare

img Jonas Vallgårda, Suntarbetsliv, 22 May 2019  

Många inom vård och omsorg lyfter och vänder på patienter och brukare varje dag. Jobba gemensamt med säkerheten, och låt medarbetare utbilda varandra - det är två vägar till säkrare personförflyttningar, visar en ny kunskapsöversikt.

Fler sluter upp bakom uppsagd chef

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin, 22 May 2019  
Kritiken mot petningen av Lars Almroth tilltar i Region Blekinge. Nu protesterar fem fackförbund i en gemensam skrivelse till ansvariga politiker.

Marie Morell: Politikerna måste visa framfötterna

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 21 May 2019  
SKL-toppen manade politiker och chefer att ta ett större ansar för digitaliseringen under inledningstalet på Vitalis 2019.

Lönerebellerna med marknadskrafter i ryggen

img Per Malmquist, DagensNäringsliv.se Toppnyheter, 19 May 2019  

Bristen på arbetskraft i den offentliga sektorn har i flera år varit skriande. Det har märkts i lönekuverten för många. Lärarna, som länge slagits på lönebarrikaden, har till sist fått snurr på karusellen, med löneökningar för en grundskolelärare på 13 procent mellan åren 2014 och 2017, enligt Statistiska centralbyrån. En mellanstadielärare kan numera få över 40 000 i ingångslön, och gymnasielärare kan tjäna över 50 000 kronor i månaden, åtminstone i Stockholm.

Så ska offentlig sektor få trygga anställningar

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Inrikesnyheter, 21 May 2019  
Arbetsmarknadens parter inom den offentliga sektorn har börjat förhandla för att hitta nya regler om anställningstrygghet. SKL:s mål är att ingen ska behöva sägas upp om verksamheterna förändras.

Avtal klart – nu ska sjuksköterskor göra lönekarriär

img Jonas Vallgårda, Arbetsvärlden Nyheter, 17 May 2019  

Ett nytt löneavtal har slutits för 90 000 sjuksköterskor, barnmorskor och andra anställda inom vården. Enligt Vårdförbundet ska det sifferlösa avtalet kunna ge särskilt yrkesskicklig personal 10 000 kronor mer i månaden. Motparten SKL utfärdar inte några sådana löften. Vårdförbundet har efter segdragna förhandlingar och med hjälp av medlare fått ett sifferlöst treårigt avtal, som kan sägas upp redan år två om förbundet inte är nöjt med utfallet.

Nu öppnar de akademiska vårdcentralerna

img Jonas Vallgårda, MyNewsdesk, 17 May 2019  
Idag invigdes de akademiska vårdcentralerna vid Samariterhemmets vårdcentral och Eriksbergs vårdcentral.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »