Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 20 - 2019

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

 

img

Nytt avtal klart med Vårdförbundet

img Jonas Vallgårda, SKL, 16 May 2019  
SKL, Sobona och OFR Hälso- och sjukvård, där Vårdförbundet ingår, har enats om ett nytt avtal för omkring 90 000 medarbetare i vården. Avtalet gäller från 1 april 2019 till 31 mars 2022.

De 20 hetaste kompetenserna för chefer

img Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet Ledarskap, 16 May 2019  

Kunskap i budgetering eller att vara strukturerad är inte längre lika attraktiv kompetens hos chefer. Det visar en ny undersökning som baseras på rekryteringsannonser för chefer. Kartläggningen bygger på en granskning av 1964 platsannonser för chefer, arbetsledare och verksamhetsledare för att kartlägga de hetaste kompetenserna som arbetsgivarna efterfrågar 2019. På klar topplacering ligger examen, följt av driven och pedagogisk.

Effektiviseringar räcker inte för att klara utmaningarna

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle, 16 May 2019  

Nya arbetssätt är nödvändiga för att möta ett ökat behov av välfärd. Men de offentliga finanserna behöver också ses över, skriver SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog i en replik till Svenskt Näringsliv.

Administration får mer tid än patienter

Jonas Vallgårda, Vårdfokus Nyheter, 16 May 2019  
Endast en tredjedel av arbetstiden ägnas åt direkt patientarbete. Resten går till olika former av administration, allt från dokumentation till möten och e-post. Distriktssköterskan Eva Anskär har skrivit sin avhandling om hur personalen på elva vårdcentraler använder sin tid.

Många gör 100 procents jobb till 80 procents lön

img Per Malmquist, Unionen Opinion, 15 May 2019  
4 av 10 kvinnor går ner i arbetstid för att kunna kombinera jobb och familj. Och om de nu får lägre lön och så småningom sämre pension, så tänker man att de i alla fall få en mindre arbetsbörda. Men var tredje kvinna som gått ner i arbetstid förvänta...

Regeringen storsatsar på ökad kunskap om demens

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle, 15 May 2019  
På torsdag antar regeringen ett paket som handlar om ökad kunskap om demenssjukdomar. Det ska vara tryggt att åldras för den som har insjuknat i en demenssjukdom och anhöriga ska också kunna känna sig trygga med att deras nära och kära får den vård och omsorg de behöver, skriver socialminister Lena Hallengren (S).

Var tionde vårdplats försvinner i sommar

img Jonas Vallgårda, Expressen Nyheter, 14 May 2019  
Varje år står sjukvården inför stora utmaningar när personalen börjar plocka ut sin semester.I Skåne kan upp emot tio procent av vårdplatserna komma att stängas.Men Region Skåne räknar ändå med att patienterna inte kommer påverkas.– Är man sjuk ska man kontakta sjukvården, säger Alf Jönsson, regiondirektör.

Underskott för var tredje region

img Per Malmquist, Dagens Medicin Nyheter, 14 May 2019  
Under 2018 gick 6 av 20 regioner och 69 av 290 kommuner med underskott. Det visar ekonomirapporten från Sveriges kommuner och landsting, SKL.

"Sjuksköterskor börjar dra nytta av marknaden"

img Per Malmquist, Vårdfokus, 14 May 2019  
Politiker och arbetsgivare har infört marknadslogik i vården. Därför borde de inte bli förvånade över att sjuksköterskor numera byter jobb ofta. De tar helt enkelt för sig på sin marknad, menar genusforskaren Rebecca Selberg.

Fingeravtryck och ansiktsskanning kan bli vardag på jobbet

img Jonas Vallgårda, DN Jobb & Karriär, 13 May 2019  

I USA blir det allt vanligare att arbetsgivare använder fingeravtryck, ögon- och ansiktsskanningar för att hålla koll på sina anställda. Ett domstolsmål har väckt en debatt om integritet på arbetsplatsen. I Sverige har tekniken ännu inte slagit igenom, men bedömningen är att det bara är en tidfråga.

Jönköping skjuter på införande av nytt system

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 13 May 2019  
Tidplanen är helt enkelt inte patientsäker. Det konstaterar Region Jönköpings län och skjuter därför upp införandet av Cosmic bos på obestämd framtid.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »