Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 17-18 - 2019

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

 

img

Vårdpersonal hyrs in utan ordentlig upphandling

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Ekot, 26 Apr 2019  

Förra året hyrde landets regioner in läkare och sjuksköterskor för en miljard kronor utan att göra ordentliga upphandlingar, det visar en sammanställning som Ekot gjort. Förutom att det kan vara olagligt riskerar det också att bli onödigt dyrt, enligt Konkurrensverket.

Blåljus får stärkt skydd - men inte annan vårdpersonal

img Per Malmquist, Vårdfokus, 26 Apr 2019  
Personer som angriper ambulansen kan från och med nästa år räkna med hårda straff. Regeringen har föreslagit att blåljussabotage ska kunna ge upp till livstids fängelse. Däremot skärps inte straffen för hot och våld mot övrig vårdpersonal.

Långt svårare att komma igång med välfärdsteknologi än man tror

img Jonas Vallgårda, It-hälsa, 26 Apr 2019  

Mobila larm med GPS eller appar som stödjer patienter. Det är exempel på välfärdsteknologi inom vård och omsorg som ska öka trygghet, aktivitet, delaktighet eller självständighet för personer med funktionsnedsättning eller äldre.

Sjuksköterskor tog över cystoskoperande

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 26 Apr 2019  

Ökad tillgänglighet, avlastade läkare och nöjda sjuksköterskor. Det blev resultatet när sjuksköterskor tog över undersökningar av patienter med misstänkt urinblåscancer i Halmstad.

"Några är sjukskrivna – några har slutat"

img Jonas Vallgårda, Dagens Nyheter Senaste Nytt, 28 Apr 2019  

Chefsflykt från Karolinskas intensivakut • Nu lånas, eller hyrs, chefer in. Nio chefspositioner på akuten vid Karolinska i Solna är inte besatta med en ordinarie chef.

Vårdfacket sågar sommarbonusen: Alldeles för låg

img Jonas Vallgårda, SVT Nyheter, 28 Apr 2019  

För att pussla ihop sommarschemat erbjuder sjukhusen i regionen även i år extra ersättning om vårdpersonalen skjuter på sin semester. Men facket är kritiska och tycker inte att 8 000 kronor per förskjuten vecka räcker. – Vi har inte valt att sälja vårt liv för att arbeta i vården, säger Matilda Eriksson, förtroendevald på Vårdförbundet. När sjukhusen under sommarmånaderna går på knäna får de ta till knep för att lösa bristen på vårdpersonal.

Dagsljus och fri sikt gör gott på jobbet

img Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet Arbetsmiljö, 29 Apr 2019  

Vi mår bättre och presterar mer på jobbet när vi ser dagsljus och har utsikt genom ett fönster, enligt en ny forskningssammanställning. Därför bör dagsljus prioriteras framför elektriskt ljus på våra arbetsplatser. På uppdrag av Arbetsmiljöverket har stressforskaren Arne Lowden sammanställt forskning om dagsljus på arbetsplatsen. Det finns i forskningen indikatorer på att en modern livsstil, inomhusarbete och minskad utomhusvistelse bidrar till ökad ohälsa i arbetslivet.

Ny rapport: Vårdskador som kan undvikas bidrar till 1400 dödsfall per år

img Per Malmquist, Metro, 29 Apr 2019  
Varje år drabbas cirka 110 000 personer av en skada i vården som kunde ha undvikits. För 1 400 av dem bidrar skadorna till att de dör. Innan året är slut ska en handlingsplan för bättre patientsäkerhet tas fram.

Karolinska inför anställningsstopp

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 29 Apr 2019  
För att få ordning på ekonomin gäller anställningsstopp från och med 1 maj och tillsvidare, meddelar sjukhuset.

Experten: Så klarar du av kortveckorna

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter, 30 Apr 2019  
Det var inte längesen det var påsklov – men ändå är de redan här, kortveckorna. Perioden mellan Valborg och midsommar utgör ett alldeles eget stressmoment – både för medarbetare och arbetsgivare. Chefs effektivitetsexpert Petra Brask ger sina bästa tips för hur du klarar helgdagsinfernot. Valborg, första maj, kristi himmelsfärd och nationaldagen – varje år återkommer de som ett urverk. Kanske välkommet för många vårtrötta, men inte sällan en extra bromskloss på många arbetsplatser i landet.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »