Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 14 - 2019

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

 

img

"Sjuksköterskor anpassar sig bara till marknaden"

img Jonas Vallgårda, Vårdfokus Nyheter, 05 Apr 2019  

Politiker och arbetsgivare har infört marknadslogik i vården. Därför borde de inte bli förvånade över att sjuksköterskor numera byter jobb ofta. De tar helt enkelt för sig på sin marknad, menar forskaren Rebecca Selberg.

"Hälso- och sjukvården behöver ett nytt ledarskap"

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 04 Apr 2019  
Fysioterapeuternas förbundsledning listar fyra önskvärda förändringar i vårdens ledarskap.

Varannan stör sig på konflikträdda chefer

img Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet Ledarskap, 04 Apr 2019  

En ny undersökning visar att den chefsegenskap som anställda stör sig mest på är konflikträdsla, följt av inkompetens och för stort kontrollbehov.

Sörmland inför listningstak

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 03 Apr 2019  
UPPDATERAD 1 500 patienter per distriktsläkare ska successivt börja gälla i Region Sörmlands primärvård. Men kritiska röster höjs mot beslutet.

"Bristen på VFU-platser hämmar vårdens utveckling"

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin, 03 Apr 2019  
Vårdförbundet Student listar sex förslag som kan avhjälpa den landsomfattande platsbristen vid verksamhetsförlagd utbildning, VFU.

Vård och socialtjänst ska byta information lättare

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin, 02 Apr 2019  
Regeringen skjuter till E-hälsomyndigheten pengar villkorat med att de ska ta fram gemensamma specifikationer av information för hälso- och sjukvård samt socialtjänst.

Så minskar du vårtröttheten

Jonas Vallgårda, Prevent Arbetsliv Senaste Artiklar, 02 Apr 2019  

 Känner du dig tröttare än vanligt när våren äntligen är här? Lugn, du är inte ensam. Upp emot var fjärde person har en biologisk klocka som tar längre tid på sig att ställa om till ljuset. Men det finns knep som hjälper. Det allra flesta får en energikick när ljuset kommer tillbaka, fåglarna kvittrar glatt och snödropparna tittar fram. Men så finns den där fjärdedelen av befolkningen som istället känner sig tröttare än vanligt.

Därför störs vi av telefonpratet

img Jonas Vallgårda, Arbetsmiljöforum Du & Jobbet, 02 Apr 2019  
Kollegors samtal är ett av de vanligaste bakgrundsljuden på kontoret – och också det som påverkar oss allra mest. Särskilt störande är det att bara höra ena parten i ett telefonsamtal, visar forskning från Högskolan i Gävle. En bra ljudmiljö har blivit allt viktigare när fler arbetar i öppna kontorslandskap. Samtidigt visar forskning att vi påverkas mycket av störningar i landskapen. Ljud som t ex ringande telefoner, konversationer mellan kollegor, ventilationsfläktar och stolskrapningar skapar stress och gör att vi mår och arbetar sämre.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »