Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 13 - 2019

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

 

img

4 råd till framtidens arbetsgivare

img Jonas Vallgårda, HRbloggen Nyheter, 28 Mar 2019  

Hur kan HR och chefer framtidssäkra organisationen till att bli en attraktiv arbetsgivare, med utrymme för medarbetarna att utvecklas? Lisa Rosengren på TRR ger fyra råd utifrån sitt uppdrag som framtidsrådgivare.

Nu lanseras nya 1177.se

img Jonas Vallgårda, Mynewsdesk Offentlig Sektor, 28 Mar 2019  
Nu är det ännu lättare att ta del av kvalitetssäkrade råd och fakta om hälsa och vård på 1177.se. En ny förbättrad webbplats har lanserats med ett nytt utseende och en uppbyggnad som gör det lättare att hitta information. Den är också bättre anpassad för besökare som använder mobiltelefon.

”Schweiz modell ger vård på löpande band”

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle Sjukvård, 28 Mar 2019  

Svensk sjuksköterskeförening befarar att omvårdnadskvalitet och patientsäkerhet raseras om Schweiz modell för sjuksköterskors utbildning och arbete införs i Sverige, replikerar Ami Hommel.

"Kapitering är det minst dåliga"

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 28 Mar 2019  

Alla ersättningssystem i primärvården har brister men kapitationsersättning, som dessutom ökar i andel, är bäst. Det tycker regeringens utredare Göran Stiernstedt.

Datainspektionen inleder granskning av åtta vårdgivare

Jonas Vallgårda, Datainspektionen, 25 Mar 2019  
Myndigheten ska undersöka hur fyra universitetssjukhus, tre stora privata vårdgivare och en nätläkare styr personalens åtkomst till huvudjournalsystemen och om journalsystemens loggar innehåller tillräcklig information för att det ska gå att

Ny professor vill motverka åldersdiskriminering

img Jonas Vallgårda, Högskolan i Borås, 25 Mar 2019  

Karin Josefsson är ny professor i vårdvetenskap. Hon riktar sin forskning mot äldre och vill se en ökad kunskap om attityder och bemötande av de äldre.

Forskning: Introverta väljs bort från chefsjobb – trots att de är duktiga ledare

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter, 25 Mar 2019  
Ny forskning visar att personer med introverta drag ofta väljs bort från chefsjobb. Trots att de i själva verket är mer effektiva ledare för vissa grupper. Alla grupper – oavsett storlek – behöver en ledare. Om utnämningen sker mindre formellt visar forskning att det då oftare blir en extrovert lagd person som blir beslutsfattare. Nu har ett forskarteam vid i Australien tittat närmare på frågan och hittat att det ofta beror på att introverta inte förväntas trivas i en ledarroll – trots att det inte behöver stämma överens med verkligheten.

Ge vårdens slitvargar bättre betalt

img Jonas Vallgårda, Göteborgs-Posten, 23 Mar 2019  
Löneutvecklingen för sjuksköterskor är en grundläggande pusselbit i jakten på en bättre fungerande vård, skriver gästkolumnisten Kajsa Dovstad.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »