Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 12 - 2019

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

 

img

"Vi måste lyfta omvårdnadsfrågorna"

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle, 21 Mar 2019  

I 40 år har Eva Sving jobbat inom vården. Nu blir hon Region Gävleborgs första chefsjuksköterska.

I Region Västernorrland får man stämpla ut för att röka

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle, 21 Mar 2019  
Med vår nya policy för en Tobaksfri Region Västernorrland gör vi ett tydligt ställningstagande att patienter, där det är relevant, ska tillfrågas om tobaksvanor och medarbetarna inte ska röka på arbetstid, skriver hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Lena Asplund (M) och vice ordförande Elina Backlund Arab (S).

Vårdens ersättningssystem riskerar att bromsa e-hälsans utveckling

img Jonas Vallgårda, SNS, 20 Mar 2019  

Var tredje region har specifika ersättningar för vårdgivare som satsar på e-hälsa. Missriktade incitament i ersättningssystemen kan vara ett av skälen till att utvecklingen av e-hälsolösningar går trögt, menar Peter Lindgren, som i en ny SNS-rapport har kartlagt samtliga ersättningssystem som används i den svenska vården. Digitalisering lyfts ofta fram som en möjlighet att öka effektiviteten i vården, och enligt regeringen ska Sverige vara bäst i världen på e-hälsa år 2025.

Digitaliseringens effekter på arbetsmiljö och hälsa

img Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet Arbetsmiljö, 20 Mar 2019  

Digitaliseringen bedöms vara den enskilt största förändringsfaktorn de närmaste åren. Men vad innebär det för arbetsmiljön? Hur påverkas hälsan? AFA Försäkring anslår nu 30 miljoner kronor till forskningsprogram som ska utreda digitaliseringens effekter på anställda inom kommun- och regionsektorn.

Behandla inte medborgare som barn

img Jonas Vallgårda, Offentliga Affärer, 19 Mar 2019  
– Offentlig sektor inte kan behandla medborgarna som barn om tilliten ska finnas. Det sa Laura Hartman, ordförande i tillitsdelegationen, i samband med ett panelsamtal på OFFENTLIG CHEF i mars 2019. Det var under dag ett på OFFENTLIG CHEF som panelsamtalet hölls kring hur det offentliga ledarskapet kan vända trenden i en tid då demokratin är alltmer ifrågasatt.

Nu höjs tonläget i avtalsförhandlingarna

img Jonas Vallgårda, Vårdfokus Nyheter, 18 Mar 2019  
Om två veckor ska Vårdförbundet och Sveriges kommuner och landsting vara överens om ett nytt avtal. Parterna står långt ifrån varandra, enligt deras egna bloggar.

Så löser Schweiz vårdens kompetensförsörjning

img Per Malmquist, Dagens Samhälle, 18 Mar 2019  
Vårdköerna i Schweiz är kortare, sjuksköterskorna är fler och de schweiziska läkarna hinner behandla tre gånger fler patienter än de svenska, trots att länderna i stort sett lägger lika mycket av sin BNP på vård. Den avgörande skillnaden mellan länderna ligger i styrningen av och samverkan mellan de olika aktörerna inom vårdsektorn.

Chefen: Sjuksköterskorna är vår viktigaste resurs

img Jonas Vallgårda, Lokaltidningen Mitt i, 15 Mar 2019  
Specialiserade sjuksköterskor på NKS barnanestesi hotar med att säga upp såg för att de tycker att lönesättningen är orättvis. Chefen vill inte förlora sina erfarna medarbetare men ser ingen snabb lösning på problemet.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »