Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 11 - 2019

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

 

img

"Vi klimatforskare stödjer Greta och skolungdomarna"

img Jonas Vallgårda, DN Debatt Senaste Nytt, 15 Mar 2019  

270 klimatforskare: De strejkande skolungdomarna har förstått brådskan. Därför stödjer vi deras krav. Ju längre vi avvaktar med att kraftigt reducera utsläppen, desto snabbare måste minskningen ske. Varje år som vi ligger kvar på fjolårets utsläppsnivå skjuter vi det nödvändiga arbetet framför oss samtidigt som vi förvärrar problemet, skriver mer än 270 klimatforskare.

#Metoo ökade benägenheten att uppge trakasserier

Jonas Vallgårda, Jusek, 15 Mar 2019  

Vår analys tyder på att uppmärksamheten runt #metoo ökade kvinnors benägenhet att rapportera att de blivit utsatta för sexuella trakasserier på arbetet. Det kan tolkas som att uppropen har bidragit till att försvaga tystnadskulturen, att fler uttrycker sin utsatthet. Samtidigt ser vi att aktiva åtgärder har genomförts på alltför få arbetsplatser, säger Daniel Lind, samhällspolitisk chef på Jusek.

Kan en dos olydnad leda till lycka?

img Jonas Vallgårda, Mynewsdesk Vetenskap & Teknik, 14 Mar 2019  

Vi tycks hela tiden jobba med att förbättra oss själva genom att äta rätt, träna mer och jobba hårdare. Samtidigt ökar den psykiska ohälsan. Något skaver hos samtidsmänniskan, menar litteraturprofessor Carin Franzén som i en ny bok undersöker om en del av boten står att finna i en motståndskultur som har 400 år på nacken.

Akuterna på Sahlgrenska och Akademiska anmäls

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 13 Mar 2019  
Bristen på vårdplatser tvingar både Akademiska sjukhuset och Sahlgrenska universitetssjukhuset att lägga patienter i korridorerna, där de kan få vänta i mer än ett dygn på hjälp. Nu anmäls sjukhusen av skyddsombud.

Forskare: "Chilla" på jobbet – är bra för karriären

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter, 13 Mar 2019  
Ta en extrasväng förbi kaffeautomaten och stressa inte upp dig i onödan – det är bra för karriären. Forskare i Storbritannien har kommit fram till att de som tar det lite lugnare på jobbet är lyckligare, friskare och har större chanser att bli befordrade. Människor som ständigt jobbar på högvarv skattar sin psykiska och fysiska hälsa lägre än de som arbetar i ett lugnare tempo, och känner sig samtidigt mindre nöjda och trygga på jobbet, visar forskning från Cass Business School i London, som bygger på data från 52 000 anställda i hela Europa.

Saco: Varje chef har ett ansvar att säga ifrån

img Per Malmquist, Dagens Samhälle, 13 Mar 2019  
Många medarbetare vittnar om utbredda tystnadskulturer. Att exempelvis bara drygt hälften av Sveriges akademiker tror att chefen skulle tillrättavisa en person som drar ett sexistiskt eller rasistiskt skämt på jobbet borde oroa arbetsgivarna. Det är dags för dem att ta frågan på allvar och att agera, skriver Saco:s ordförande Göran Arrius.

Medan manliga chefer slåss får kvinnor vind i seglen

Jonas Vallgårda, Prevent Arbetsliv Forskning, 12 Mar 2019  

Män är aktiva och jagar efter framgång medan kvinnors karriärer förklaras med hjälp av väder – de får vind i seglen. Det finns många könsstereotyper i hur chefer beskrivs, visar en studie av två affärstidningar.

9 vanliga missar som får det svåra samtalet att kantra

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter, 12 Mar 2019  
Alla chefer behöver förr eller senare hålla ett obekvämt samtal av något slag. Undvik att gå i dessa fällor nästa gång du ger feedback eller hanterar en konflikt på jobbet. Ibland kräver chefsrollen att du håller svåra samtal med medarbetare. Det kanske handlar om att ge feedback som upplevs som negativ, att hantera ett problem du identifierat eller att medla i en konflikt som uppstått. Dessa situationer är vi ovana vid, och handlar det om något känsligt är det lätt att den grundläggande kämpa eller fly-instinkten vaknar till liv – med havererad
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »