Kan du inte läsa mejlet, eller vill du läsa en utskriftsvänlig version? Klicka här
Du kan inte svara på detta nyhetsbrev. Om du har frågor, vänligen kontakta Vårdförbundet Direkt 0771-420 420 eller besök www.vardforbundet.se
Hej du biomedicinska analytiker!

”Vem kunde väl ha trott” och meningar som innehåller ”i dessa coronatider” är vanliga uttalanden om vårens händelseförlopp. Som biomedicinsk analytiker är du kanske inte lika överraskad som andra av det som hänt, eftersom du och dina kollegor har mycket god kompetens inom virologi, smittor och risk för pandemier.

Men det kan vara andra händelser som du inte varit lika bekant med, till exempel har arbetet med analyser vid misstänkt covid-19-infektion fått stort utrymme i media. Att din kompetens verkligen behövs bekräftades även då statsministern nämnde biomedicinska analytiker under en presskonferens. Med tanke på att antalet sökande till biomedicinska analytikerprogrammet ökade med 22 % på nationell nivå under ansökningstiden i år (efter att ha minskat under flera år), kan vi anta att allmänheten fått en ökad medvetenhet om er och ert arbete.

Vi har trots det en lång väg att gå. Biomedicinska analytikers arbete måste belysas även efter coronapandemin. Det ska inte behövas en pandemi för att ni ska få uppmärksamhet för det viktiga arbete ni gör. Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap IBL och Vårdförbundet* har sedan länge ett samarbete för biomedicinska analytikers bästa. Tillsammans drev vi igenom införandet av legitimation och nästa steg i samarbetet är införande av en reglerad specialistutbildning.

Dessa framsteg kräver att vi även i framtiden uppvaktar politiker och beslutsfattare i frågor som rör utbildning och att vi tillsammans arbetar för att det ska finnas rätt kompetens på rätt plats. Internationellt ses IBL och Vårdförbundet som förebilder när det gäller nationellt samarbete eftersom vi visar att vi är flera som står upp för biomedicinska analytikers viktiga kompetens och det värde yrkeskåren skapar.

Det är viktigt att du som biomedicinsk analytiker känner att du har möjlighet att engagera dig i din profession och genom förbund och föreningar som för yrkets talan, har du möjlighet att påverka din och dina kollegors framtid. Ju fler som drar åt samma håll, desto större skillnad går det att åstadkomma.

Som ordförande för varsin organisation för biomedicinska analytiker, vill vi tillsammans tacka dig för den kompetens du bidrar med till Sveriges vård. Tack för att du ser till att diagnostiken är av hög kvalitet och att vården är patientsäker.

Du har alltid IBL och Vårdförbundet i ryggen.

 

Hjärtliga hälsningar,

Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet och Maysae Quttineh, ordförande IBL

 

Tips!

Om du behöver stöd i ditt arbete på grund av förändrade förutsättningar med anledning av pandemin så finns information här.

 

*Vårdförbundet driver villkorsfrågor som att det ska löna sig med en vidareutbildning och att utbildningen ska kunna genomföras på arbetstid – som för andra professioner inom Vårdförbundet.
IBL följer kunskapsområdet och behovet av förändringar i utbildningen samt verkar för kompetensutveckling av yrkesverksamma genom att erbjuda ett brett kursutbud.

 
Vårdförbundet Direkt

0771-420 420

Ställ en fråga
Ändra dina uppgifter

Avsluta din prenumeration
Facebook Facebook Twitter Instagram
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -