Barnmorska

Barnmorska #1 2021

img
img

Hej alla barnmorskor!

Idag är det premiär för vårt omvärldsbevakningsbrev för dig som är barnmorska i Vårdförbundet. Brevet kommer att sändas ut tio gånger per år och innehålla ett urval av aktuella nyheter som berör barnmorskor, vårt yrkesutövande och kunskapsområde. För att få utskicket måste du vara rätt registrerad i Vårdförbundets medlemsregister, dvs som barnmorska och med en aktuell e-postadress. Påminn därför dina kollegor om att uppdatera sina uppgifter om de inte fick utskicket och vill säkra sig om att få det framöver .

Vill även passa på att tipsa om vårt kommande webinarie den 11 mars 14.00-16.00 som kommer att handla om projektet ”Min barnmorska”. Vårdformen som utomlands ofta benämns som Caseload Midwifery och innebär att samma grupp av barnmorskor vårdar den gravida kvinnan genom hela vårdkedjan. Mer information och hur du anmäler dig kommer, men boka redan idag av datumet i kalendern.

Med vänlig hälsning

Carita Sturesson 

Leg. Barnmorska, Leg. Sjuksköterska

Yrkeshandläggare för barnmorskor i Vårdförbundet

carita.sturesson@vardforbundet.se

img

Oskuldsoperationerna: "Det är möjligt att dra in läkarlegitimationen"

img Carita Sturesson, Ottar / 22 Jan 2021  

Ottars avslöjande om att en klinik i Stockholm utför det man kallar reparation av mödomshinnan, har uppmärksammats stort i andra medier i veckan. Granskningen har också diskuterats i ett seminarium i Riksdagen i samband med Fadimedagen den 21 januari. Nu uttalar sig jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) i Ottar. 

Oskuldsoperationer utförs på svenska kliniker

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Ekot / 21 Jan 2021  

Flera kliniker i Sverige utför så kallade oskuldsoperationer. Det är ett kirurgiskt ingrepp i underlivet som ska göra så att kvinnor blöder vid samlag och på så sätt ska hon övertyga sin blivande man om att hon fortfarande är oskuld, inför bröllopet. 

Nya siffror visar: Våld mot kvinnor har ökat under pandemin

img Carita Sturesson, SVT Nyheter / 27 Jan 2021  

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet har antalet anmälningar om kvinnomisshandel i hemmet ökat under 2020. 

Nationella barnmorskenätverket i Vårdförbundet

img Carita Sturesson, Vardforbundet / 22 Jan 2021  

I Vårdförbundet finns ett nationellt barnmorskenätverk som leds av yrkeshandläggaren för barnmorskor. Det består av barnmorskor från olika verksamhetsområden och från hela landet. Nätverkets uppdrag är att vara rådgivande och kunskapsspridande utifrån sin expertkunskap, i specifika frågor som rör barnmorskans profession och den reproduktiva, perinatala och sexuella hälsan.

Call for Presentation Proposals 2021

img Carita Sturesson, Virtual International Day of the Midwife / 13 Jan 2021  

The Virtual International Day of the Midwife celebrates the International Day of the Midwife by bringing together midwives, students, consumers and all parties interested in childbirth from across the globe using online electronic media. - Call for Proposals 

Nationell strategi för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) - Folkhälsomyndigheten

img Carita Sturesson, Folkhalsomyndigheten / 18 Jan 2021  

Folkhälsomyndigheten har på regeringens uppdrag tagit fram en nationell strategi för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Det övergripande målet är en god jämlik och jämställd sexuell och reproduktiv hälsa i hela befolkningen. 

Få skillnader i förlossningsutfall under pandemin

img Carita Sturesson, Vardfokus / 18 Jan 2021  

Andelen barn som fötts för tidigt, eller som dött i magen, var i stort sett oförändrat under pandemins första fas jämfört med tidigare år. Det visar en svensk studie som nyligen publicerats. 

Barnmorskebroschen

img Carita Sturesson, Vardforbundet / 18 Jan 2021  

Broschen som gör skillnad Nu är den äntligen här - broschen för barnmorskor i Vårdförbundet. En brosch som symboliserar helhet, solidaritet och omhändertagande för hela kvinnan genom hela livet. En brosch som du bär med stolthet över att tillhöra barnmorskeprofessionen och barnmorskeyrket. 

Födsel med kejsarsnitt tycks inte leda till nedsatt kondition senare i livet - Läkartidningen

img Carita Sturesson, Läkartidningen / 04 Jan 2021  

Andelen förlossningar med kejsarsnitt nästan fördubblades under perioden 2000-2015, från 12,1 procent till 21,1 procent av alla födslar globalt per år. I vissa delar av världen (till exempel Brasilien) föds fler barn med kejsarsnitt än vaginalt. Frågan huruvida kejsarsnitt påverkar hälsoutfall för mamma och barn har därmed blivit viktig inom folkhälsoforskning. 

 
img

Vårdförbundet är ett yrkesförbund som driver fackliga frågor för legitimerade barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor. Förbundet har cirka 115 000 medlemmar, varav drygt 90 000 är yrkesverksamma inom hälso- och sjukvård. Vårdförbundet arbetar för en personcentrerad, säker och nära vård samt en jämlik hälsa

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »