Barnmorska

Barnmorska #4 2021

img
img

Hej barnmorska,

Snart är det 5 maj och internationella barnmorskedagen. Varje år på Barnmorskans dag tar vi i Vårdförbundet chansen att hylla alla barnmorskor och deras viktiga arbete. Barnmorskan, som följer oss genom hela livet – från ungdomen till ålderdomen.  

Tack alla barnmorskor i Vårdförbundet och alla andra barnmorskor för det fantastiska arbete ni gör! 🧡🧡 

Glöm inte att anmäla dig till webbinariet Vårdförbundet bjuder in till på barnmorskans dag den 5 maj klockan 14.00-16.00 "SRHR i ett nationellt perspektiv". Se mer info nedan och klicka dig vidare för att kunna anmäla dig. Sista anmälningsdag är den 2 maj.

Under maj med start den 5 maj kan du köpa Vårdförbundets barnmorskebrosch för ett extra bra pris. Passa på att beställa broschen om du inte redan gjort det och kom ihåg att 50 kr per såld brosch går till organisationen kvinna till kvinna.

Med vänlig hälsning

Carita Sturesson, leg. barnmorska och yrkeshandläggare för barnmorskor i Vårdförbundet 

carita.sturesson@vardforbundet.se 

För att få detta utskick måste rätt e-post adress och utbildningen barnmorska vara registrerad i medlemsregistret. Du kan enkelt uppdatera dina uppgifter via hemsidan.

img

Webbinarie 5 maj 14.00-16.00 "SRHR i ett nationellt perspektiv"

img Carita Sturesson, Vardforbundet / 25 Mar 2021  

VÅRDFÖRBUNDET BJUDER IN TILL WEBBINARIUM PÅ BARNMORSKANS DAG

PROGRAM:

Den nya nationella SRHR-strategin- en god jämlik och jämställd sexuell och reproduktiv hälsa i hela befolkningen.

Karolina Höög, barnmorska, folkhälsomyndigheten

SRHR och migration - ett rättighetsproblem

Magdalena Abrahamsson, Projektledare sexuell hälsa, RFSU

Regionerna utvecklar stödet för våldsutsatta kvinnor

img Carita Sturesson, Skr / 22 Apr 2021  

Sveriges Kommuner och Regioner har kartlagt regionernas vård och stöd för våldsutsatta. I rapporten identifieras utmaningar, goda exempel och förslag ges på hur vården kan utvecklas. 

Hon ska se över om Sveriges utbildningar till sjuksköterska och barnmorska håller måttet

img Carita Sturesson, Dagensmedicin / 22 Apr 2021  

Utbildningarna ska uppfylla de minimikrav som finns gällande omfattning i antal studietimmar i enlighet med EU-rätten. Det räcker inte med poäng. Om Sverige inte agerar hotar böter. Sverige har kritiserats av EU-kommissionen för att inte beräkna utbildningar för sjuksköterskor och barnmorskor på ett sätt som rimmar med EU:s krav.

Barnmorskebroschen

img Carita Sturesson, Vardforbundet / 26 Apr 2021  

Broschen som gör skillnad. Nu är den äntligen här - broschen för barnmorskor i Vårdförbundet. En brosch som symboliserar helhet, solidaritet och omhändertagande för hela kvinnan genom hela livet. 

Regionernas insatser för kvinnors hälsa 2020

img Carita Sturesson, Skr / 06 Apr 2021  

Den sammantagna utvecklingen sedan satsningen påbörjades 2015 är mycket positiv, vilket kan ses i årets sammanställning av regionernas redovisade insatser. Årets uppföljning visar på fortsatt goda resultat, trots att Ccovid-19 inneburit en stor ansträngning både för verksamheterna och de kvinnorna som haft kontakt med förlossning och mödrahälsovård. 

Det här föreslår riksdagspartierna för att stoppa mäns våld mot kvinnor

img Carita Sturesson, SVT Nyheter / 20 Apr 2021  

Straffskärpningar för sexualbrott och för återfall i brottslighet, kriminalisering av kontrollerande beteende och förstärkt sex- och samlevnadsundervisning. Öka basanslaget och återföra kunskapsuppdraget till Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) samt en stabil finansiering av landets kvinnojourer, öka kunskapen kring våld i nära relationer hos till exempel vårdpersonal och förbättra vittnesskyddet så att fler vågar anmäla.

Kampanj ska motverka hedersförtryck: "Det finns ett otroligt stort mörkertal"

img Carita Sturesson, DN.SE / 22 Apr 2021  

Det kallas för heder. När familjer från vissa hederskulturer bestämmer gemål till sina unga döttrar och gifter bort dem innan 18 års ålder. Problemet är utbrett i Stockholm, enligt skolborgarrådet, och berör främst flickor i gymnasieåldern men även i grundskolan. Plötsligt är eleven eller bästa kompisen borta och kommer inte tillbaka efter sommarlovet. 

Formulär för förlossningsupplevelser utvärderas

img Carita Sturesson, Sverigesradio / 26 Apr 2021  

Forskarna hoppas att studien ska leda till att kvinnor får bättre stöd och uppföljning efter förlossningen. Nästan var tionde kvinna som föder barn har en negativ förlossningsupplevelse. Enligt en nationell rutin skattar nyförlösta kvinnor sin förlossningsupplevelse på skalan 1-10, men det är ännu okänt vad mätningen fångar. I en studie på Akademiska sjukhuset ska mätmetoden för första gången valideras för att kunna ge nyförlösta bättre stöd och uppföljning. 

Välkommen till Vitalis 2021 - hybridkonferens och digital utställning

img Jonas Vallgårda, InvitePeople / 19 Apr 2021  

Vitalis är Nordens ledande konferens och mässa kring eHälsa och framtidens vård och omsorg. Här möts representanter ifrån kommun, regioner, privata vårdgivare, myndigheter, akademi och industri för kompetensutveckling, erfarenhetsutbyte och inspiration. 

Den 18-20 maj 2021 kan du med konferenskort lyssna på live-paneldiskussioner, keynote-presentationer och inspelade föreläsningar, som tar upp aktuella frågor inom digitalisering i vård och omsorg.

Du kommer även att kunna delta i vår digitala utställning med de senaste lösningarna inom eHälsa, och delta i diskussioner med leverantörer. Utställarlistan publiceras inom kort med en länk till kostnadsfri registrering (inget konferenskort krävs för att besöka utställningen).

Vårdförbundet är en av Vitalis samarbetsorganisationer.

 
img

Vårdförbundet är ett yrkesförbund som driver fackliga frågor för legitimerade barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor. Förbundet har cirka 115 000 medlemmar, varav drygt 90 000 är yrkesverksamma inom hälso- och sjukvård. Vårdförbundet arbetar för en personcentrerad, säker och nära vård samt en jämlik hälsa

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »