Pristagare Vårdförbundspriset 2017

Bland de 38 nominerade till 2017 års Vårdförbundspris, som delas ut i samarbete med Folksam i Stockholm den 20 oktober, har expertjuryn utsett fyra slutkandidater som tävlar om prissumman på en halv miljon kronor. Här kan du läsa om dem och deras spännande projekt.
 • Vinnare av Vårdförbundspriset Joachim Eckerström

  Självvald inläggning hjälper patienter med självskadebeteende

  Förstapristagare, Joachim Eckerström. Joachim Eckerström är specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård på mottagningen för ångestsjukdomar och personlighetssyndrom i Stockholm. Med ledord som autonomi, delaktighet och självkänsla skapar hans team tillit i en utsatt grupp.

 • Elin Nilsson och Madeleine Nilsson, nominerade till Vårdförbundspriset 2017

  Mindre psykofarmaka till personer med demens tack vare personcentrerad vård

  Elin Nilsson och Madeleine Nilsson arbetar på demensboendet Österbo Vardaga i Lund. De använder personcentrering som ett sätt att minska läkemedelsanvändningen hos personer med demenssjukdom. Både patienter, anhöriga och personal är vinnare.

 • Andreas Rantala, nominerad till Vårdförbundspriset 2017

  Personcentrerad ambulansvård tar patienten på allvar

  Andreas Rantala, specialistsjuksköterska på en ambulansenhet i Helsingborg, har som mål att införa ett komplett personcentrerat arbetssätt.

 • Uppföljning gör patienten aktiv i livsstilsförändringar

  Sara Haile är specialistsjuksköterska inom kirurgisk vård på Södersjukhuset (SÖS) i Stockholm. Genom att arbeta med patientens egna berättelser och dokumenterade hälsoplaner har hon lyckats öka förståelsen för och motivationen att påverka sjukdomen ”fönstertittarsjuka”.