Krisen på Sahlgrenska

Den 17 januari trotsade ett hundratal medarbetare en rejäl snöstorm och iskyla för att gå ut i sina arbetskläder och "foppatofflor" med visselpipor för att göra sig hörda och protestera mot den rådande situationen på Sahlgrenska.

Krisen på Sahlgrenska

I januari har det varit minst sagt stormigt kring sjukvården i Västra Götaland. Överbelagda avdelningar, akutmottagningar som fylls till bristningsgränsen och politiker som inte vill lyssna. Vårdförbundets medlemmar och skyddsombud har protesterat mot den ohållbara situationen för både patientsäkerheten och arbetsmiljön, både i media och med anmälningar till Arbetsmiljöverket. Många av Vårdförbundets medlemmar har varit engagerade.

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) samarbetade man med 4 september-aktionsgruppen. Här kommer en sammanfattning av det som hände i och runt SU:

Personalen från akuten Sahlgrenska larmade om en ohållbar situation och vädjade om hjälp tvärfackligt. Artikel från SVT Nyheter.

"Sahlgrenskas akutmottagning är inte längre patientsäker"

Den 16 januari syntes Caroline Laursen sjuksköterska och förtroendevald/skyddsombud för Vårdförbundet på akuten Sahlgrenska tillsammans med sin kollega Valeria Castro Tejera Specialistläkare medicin i SVT:s Gomorron Sverige där de framförde en lysande kommentar kring den krisande sjukvården och konstaterade att det inte går att bedriva en patientsäker vård så länge det inte finns några sjuksköterskor som vill jobba.

 

Den 17 januari besökte Regionstyrelsen Sahlgrenska Universitetssjukhuset och personalen på Sahlgrenska var inte sena med att möta upp med en manifestation utanför sjukhuset, på initiativ av 4 septemberrörelsen. Den stormiga sjukvården matchades med en rejäl snöstorm och iskyla men det hindrade inte ett hundratal medarbetare från att gå ut i arbetskläder och foppatofflor med visselpipor för att göra sig hörda och protestera mot den rådande situationen på Sahlgrenska. Konferencier för manifestationen var Branka Djukanovic Svensson, sjuksköterska och styrelseledamot för Vårdförbundet Västra Götaland. Branka höll ett anförande och läste samtidigt upp ett brev från 4 septemberrörelsen.

  

Talade gjorde också Christine Marttila, undersköterska och Valeria Castro Tejera, specialistläkare medicin. Se manifestationen på Youtube.

Manifestationen fick stor täckning i media. Se klipp från SVT's.

Efter Regionstyrelsens möte kom Vänsterpartiet, som sitter i opposition i regionen, till akuten Sahlgrenska för att prata med medarbetarna om den rådande situationen.

4 septemberrörelsen fick framfört sitt tydliga budskap – en annan vård är möjlig, och ställde samtidigt en rad krav:

-En hållbar arbetsmiljö för alla professioner i vården

-Tid för återhämtning vid natt- och skiftarbete

-Öppna stängda vårdplatser – inga fler ska dö p.g.a. platsbrist

-Adekvat löneutveckling över arbetslivstid

-Lika vård för alla

Responsen från ansvariga politiker har varit minst sagt sval och frustrationen fortsätter att stiga i hela Västra Götaland. Johnny Magnusson (M), styrelseordförande i Västra Götalandsregionen möter kritiken genom att kalla diskussionen om Sahlgrenska befängd.

Se även personalens reaktion.

 


I SVT Opinion live debatterade Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande och Caroline Laursen, sjuksköterska och förtroendevald/skyddsombud för Vårdförbundet på akuten Sahlgrenska med sjukhusdirektören för Sahlgrenska Universitetssjukhuset angående situationen.

 

 

 

Larmet till Arbetsmiljöverket fick genomslag och i slutet på januari meddelade Arbetsmiljöverket att arbetsgivaren måste sätta in snabba åtgärder för att förbättra arbetsmiljön på Sahlgrenska-akuten.

Personalen på akuten och MAVA (Medicinsk Akutvårdsavdelning) Sahlgrenska fortsätter kämpa för patientsäkerheten vilken inte är hotad enligt chefsläkaren Görel Nergelius. De uppmanar IVO (Inspektionen för vår och omsorg) att granska akutens verksamhet. Här kan du läsa artikeln i Göteborgs-Posten.

Vårförbundet Nationellt har gjort en storify runt händelsena som uppmärksammades i olika medier angående krisen på Sahlgrenska.

Vårdförbundet fortsätter att kämpa och tackar alla medlemmar och medarbetare för deras mod, vilja och kämparglöd att våga protestera och ställa krav. Fortsätt synas och höras, fortsätt blåsa i visselpiporna för en bättre vård och bättre villkor!
#enannanvårdärmöjlig