En sommarhälsning från ordförande

Nu är det sommar och vi står vi i mitt i den situationen Vårdförbundet varnat för. Bristen på sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor gör att vi redan innan semestrarna drar igång för fullt har färre vårdplatser än inför förra årets semester. Kommuner stänger korttidsboenden och patienterna blir kvar på sjukhusen längre än planerat.

Jag pratade med en journalist igår. Hans fråga var; Ni säger väl som vanligt att det är kris inför sommaren? Och ja, det var vad jag fick svara. Det ser sämre ut än förra året. Det har vi svarat de senaste fem åren och redovisningarna efter semestern har varje år visat att vi fått rätt. Det är dyster läsning när arbetsgivarna själva erkänner att risken för patientskador er stor.

I sin sommarrapport skriver regionen; "Den förväntat ökade vårdskadeförekomsten under sommaren 2017 kommer att medföra en förlängd vårdtid för fler patienter, vilket ytterligare kommer att bidra till höjd beläggningsgrad och därmed till en ytterligare ökad risk för patientsäkerheten."

Med detta i tankarna är det svårt att formulera ett sommarbrev om vila, roliga aktiviteter med familjen och återhämtning, men trots eländet finns det ljuspunkter. Det finns arbetsplatser både i regionen och övrigt där man gett goda förutsättningar, både bra lön, tillräckligt många anställda med rätt kompetens och därmed en god arbetsmiljö. Min förhoppning är att dessa goda exempel ska spridas så att vi inte nästa år igen måste säga att jo, det har blivit ännu sämre.

Jag önskar av hela mitt hjärta att ingen behöver stå inför faktum att en patient har blivit skadad för att det inte funnit möjligheter att ge en god och säker vård. Jag vet att alla gör sitt bästa och lite till. Alla är värda en lång och skön sommarsemester och det hoppas jag kan bli verklighet i år.

Trevlig sommar!
Anne Karin Höglund