Manifestation 4 september avdelning Västra Götaland

Den 4 september kl. 14:00 samlades över 2000 personer på Gustav Adolfs torg i Göteborg för att delta i den nationella manifestationen "Slut på rean – en annan vård är möjlig". Givetvis var Vårdförbundet där med plakat, banderoller och en vilja att förändra.


Till ljudet från hundratals tjutande visselpipor inleddes manifestationen av 4 septemberrörelsens egen initiativtagare i Göteborg, sjuksköterskan Ingrid Broms, som pratade om varför vi som jobbar i sjukvården har fått nog av att slita för en god och patientsäker vård på bekostnad av personalens egen hälsa.

Läs Ingrids tal.

Under manifestationen var flertalet talare uppe på scenen som klargjorde att det är dags för förändring i dagens sjukvård, bland annat Cecilia Verdinelli, AT-läkare, som berättade om känslan av att få beröm utifrån hur många patienter man skrivit ut eller skickat hem utan vård på en dag.

Sanne Nordqvist, sjuksköterska och styrelseledamot i Vårdförbundet avdelning Västra Götaland, pratade om känslan av att inte räcka till när patientsäkerheten havererar. Ellinor Broms, sjuksköterska, Inga-Lill Atterlöf, psykiatrisjuksköterska samt Christine Marttila och Conny Källström, undersköterska respektive mentalskötare från Kommunal var ytterligare några av talarna under eftermiddagen.
Läs Sannes tal.    

Läs Ellinors tal

Läs Connys tal

Utöver ilsken och trött vårdpersonal fick vi även höra en rörande berättelse från en patient som skrivit om sina upplevelser av att bli hjärtsjuk, uppläst av Branka Djukanovic Svensson, sjuksköterska och styrelseledamot i Vårdförbundet avdelning Västra Götaland, samt stöduttalanden från Unga Byggare och Handikappsföreningarnas samarbetsorgan (HSO) i Göteborg, som ville visa sitt stöd i kampen för en bättre vård.
Läs berättelsen i sin helhet.

Avslutade gjorde Sineva Ribeiro, specialistsjuksköterska och förbundsordförande i Vårdförbundet i ett brinnande tal där hon ställde politiker och tjänstemän mot väggen och krävde en haverikommission för utredning kring den svenska sjukvården.
Läs Sinevas tal i sin helhet 

4 september i Skövde

Solen sken när flera hundra personer samlades i Skövde för att delta i manifestationen den 4:e september – en annan vård är möjlig. Flertalet talare var inbjudna för att ge sin syn på dagens vård utifrån olika perspektiv. Bland andra talade Lene Lorentzen, förtroendevald för Vårdförbundet om sin syn på vården och dess behov av kompetent personal. Hon var tydlig med att problemet är så stort så det krävs politiska, blocköverskridande beslut. Mellan talare spelades musik av den lokala gruppen Finezz. Viveka Karlberg, som är initiativtagare till Skövdes deltagande i manifestationen, höll ihop programmet. De politiker som fanns i publiken bjöds efteråt in för en spontan dialog med Vårdförbundet, Kommunal och representanter för vården.

 


Du hittar fler bilder på våra Facebooksidor:
Göteborg
Skövde

På Youtube hittar du även filmer från dagen:
Lene Lorentzens tal i Skövde
Alla tal i Göteborg

                      Visselpiporna fortsätter att tjuta och 4 septemberrörelsen är igång.

                                          

                          Nu är det slut på rean – En annan vård är möjlig!