Nyutbildade sjuksköterskor, lön Västerbottens läns landsting

Carina Aminoff, samordnare

Carina Aminoff skriver om löneläget i Västerbottens läns landsting och vad som gäller för nyutbildade sjuksköterskor som ännu inte fått ut sin legitimation.

Västerbottensnytt april månad

Äntligen är våren på intåg, men det är kyligt värre. Vi har hållit oss varma genom att vi har haft två tårtkalas i april, det ena för att fira att Akademisk specialisttjänstgöring införs i Umeå kommun, det andra för att fira att Biomedicinska analytiker har haft sin legitimation i 10 år.

After Work / After Vård

Den 28 april är du välkommen till After Work / After Vård i Umeå, Skellefteå och Lycksele. Vi bjuder på en bit mat och du får lyssna på Kristina Malm Jansson, Vårdförbundet som berättar om Personcentrerad Vård.

Information om löneläget för Västerbottens Läns Landsting

I år har vi valt en traditionell löneförhandling, vilket innebär att lönerna inte är satta förrän Vårdförbundet har förhandlat. Därmed kan ingen chef gå ut och meddela några löner innan en förhandling har skett. Arbetet är i full gång. Vill du veta mer kan du kontakta den som är förtroendevald på din arbetsplats.

Nyutbildade sjuksköterskor

När det gäller nyutbildade sjuksköterskor som examineras i sommar så har Vårdförbundet skickat en fråga till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, eftersom vi anser att nya sjuksköterskor ska anställas som undersköterskor fram till dess deras legitimation har utfärdats.

En icke legitimerad sjuksköterska kan inte iordningställa och administrera läkemedel.
Därför ska legitimerade sjuksköterskor helt avstå från att skola in icke legitimerade sjuksköterskor. De får istället stötta de nya sjuksköterskorna i att invänta utfärdandet av legitimationen.


Varma hälsningar
Carina Aminoff, Samordnare Vårdförbundet Västerbotten