Politiker på praktik!

Jessica Enström. Ryggen av en sjuksköterska i en korridor.

Riksdagledamot Marléne Lund Kopparklint (M) praktiserade på Skoghalls Vårdcentral tillsammans med Distriktsköterskan Pernilla Johansson.

Läs hennes egna reflektioner över dagen som praktikant på Skoghalls Vårdcentral:

”Jag satt med under vårdcentralens telefonrådgivning på morgonen. Därefter hade distriktssköterskan Pernilla Johansson sjuksköterskeledd mottagning (SIM) med mig i bakgrunden och givetvis med patienternas samtycke.

SIM-mottagningen ligger i linje med ”Bästa effektiva omhändertagandenivå”-ny metod sedan 2017. Den tillsammans med en direktlinje för hjärtsvikts- och KOL patienter imponerade på mig eftersom patienterna får en mer lättillgänglig och nära sjukvård.

Var också med på hörseltest och astmauppföljning på astma- och KOLmottagningen. Under dagen mötte jag fantastiska medarbetare som gör det yttersta med patienten i centrum.

Det finns dock områden som jag personligen tycker behöver lyftas. Tidsbristen och tidsoptimismen som råder kring patientbesök, gör att den mänskliga kontakten får ta stryk. Tanken med att så mycket patienter som möjligt under en dag, har sitt pris. Den tid det tar att föra journal och samtala med patienterna behöver ställas i paritet med varandra.

Utvärdering av sjukvårdstjänster som exempelvis KRY kommer att bli intressant. Dubbla bedömningar och att man måste söka flera gånger för samma åkomma förekommer.

Ett citat som jag kände gick rakt in i hjärtat: ”Jag känner mig otillräcklig varje dag jag går hem från jobbet. Jag skulle vilja göra så mycket mer för våra patienter”.

En fantastiskt dag med underbara medarbetare och nöjda patienter!»”