Vad händer i avdelning Uppsala just nu?

Sex kvinnor i Vårdförbundets västar står och tittar in i kameran

Så kom då plötsligt vintern med buller och brak nu i februari. Detta tillsammans med influensatoppar, snökaos och ”vabruari”. Den stora fördelen med att allt kom på en gång är att nu borde det bli nerförsbacke ett tag.

Det märks att valåret har börjat och att vården är en av de viktigaste valfrågorna. Media har börjat fokusera på vården och de olika partierna börjar lansera sina vårdsatsningar för nästa mandatperiod.

Statsministern var på besök och vi passade på att framföra våra åsikter. De viktigaste åtgärderna för att lösa vårdens verkliga problem är att lagstadga om betald spacialistutbildning på arbetstid och en strukturell satsning på högre löner till våra yrkesgrupper för att behålla rätt kompetens inom sjukvården och locka nya till yrkena.


Vår strategi att samlas innan statsministerbesöket och prata ihop oss, samt att märka ut oss som Vårdförbundet, gjorde att media valde att intervjua våra fackliga representanter och vi fick möjlighet att föra fram våra budskap.

Vi har inlett arbete kring utvärdering av de nya arbetstidsmodellerna på Akademiska och ska samla förtroendevalda för återkoppling till arbetsgivarna.

Hänt sen sist

  • Vi har deltagit i samverkansmöten på regionen, inom primärvården och på sjukhusnivå.
  • Vi har slutit avtal om semesterväxling för medlemmarna i Håbo och Älvkarleby kommun.
  • Vi har haft en grundutbildning för förtroendevalda tillsammans med avdelning Stockholm.
  • Förberedelser inför kongressen pågår.
  • Vi har gjort 11 arbetsplatsbesök.
  • Vi har handlagt ett 30-tal medlemsärenden.
  • Vi hälsar 31 nya medlemmar och 8 nya förtroendevalda välkomna under januari och februari månad.

Kongress i maj

Vi vill fortsätta att informera om att det är kongress för Vårdförbundet i maj. Kongressen är Vårdförbundets högst styrande organ. Gå gärna in på Vårdförbundets kongressidor för att läsa motioner, propositioner (kommer upp om några veckor) och nomineringar. Vill du komma i kontakt med ombuden i Uppsala län? Namn och kontaktuppgifter till ombuden hittar du här. Vi planerar för en träff mellan medlemmar och ombud i början på maj.

Vi har en praktikant!

Här berättar han själv om sitt arbete hos oss: "Hej på er. Tommy Tornberg heter jag och läser till antropolog på Uppsala Universitet. Just nu gör jag tio veckors praktik hos Vårdförbundet fram till den 27 april. Men vad gör egentligen en antropolog på Vårdförbundet? Jo, undersöker hur förutsättningarna för fackligt arbete ser ut idag och vilka föreställningar och attityder medlemmar (samt de som väljer att gå ur Vårdförbundet) har om facklig organisering. Hör av er på tornbergtommy@gmail.com om ni kommer på något särskilt som ni tycker att jag borde veta. Hörs!"

Ta det försiktigt i halkan och kylan!

Hälsar styrelsen för
Vårdförbundet Uppsala