Gammal i yrket, ny på avdelningen

Som sjuksköterska har du en central och tydlig roll inom äldreboendet. Man har skyldigheter inom ramen för hälso- och sjukvårdslagen (HSL), men även socialtjänstlagen (SOL).

I sommar har det varit lugnare på olika arbetsplatser i och med att kommunen i god tid hade fixat de vikarier som behövdes. Men själv har jag haft det ganska kärvt. Den sjuksköterska som skulle sommarvikariera för en av Vårdförbundets medlemmar sjukskrev sig. Man gick ut till olika bemanningsbolag för att skaffa sig en ersättare men det fanns inga sjuksköterskor. Sektionschefen bad mig att ersätta min kollega under hans semester och jag accepterade. Detta blev en tankeställare för mig.

Jag fick se hur det känns att komma till en helt främmande avdelning med 24 sjuka äldre. När saker och ting strulade till sig så gick tankarna omedelbart till de sjuksköterskor som jobbar inom olika bemanningsbolag. Hur känns det för dem att varje månad, vecka eller till och med dag komma till en helt ny avdelning? Hur orkar dem snabbt som ögat anpassa sig till en ny arbetsplats? För att inte tala om de sjukas dagliga liv med allt vad det innebär?  Spontant tänker jag att sjuksköterskan som är spindel i nätet och naveln i hälso- och sjukvården, behöver få den lön hon är värd. Så att hon inte lämnar sin arbetsplats till förmån för helt andra avdelningar, bara för att få dubbelt eller tredubbelt upp i pengar. 

Reza Mohammadi