Engagemang hos medlemmar är vad Vårdförbundet handlar om

I avdelning Stockholm har vi flera aktiva grupper av medlemmar och förtroendevalda som träffas regelbundet för att de vill driva frågor om villkor och yrket.

De vill åstad-komma förändringar. I det här nyhetsbrevet beskriver röntgensjuksköterskegruppen sitt engagemang och likaså ambulanssjuksköterskegruppen. Vårdförbundet stödjer grupperna och erbjuder alltifrån kunskap, stöd att formulera budskap och skapa kommunikationsstrategier, nätverk och ekonomiska resurser till att låna ut våra lokaler för möten, stå för något ätbart eller hjälp med att ordna olika aktiviteter som exempelvis manifestationer. Med vårt stöd kan du som driven medlem åstadkomma mycket!

Vårdförbundet uppmuntrar initiativ från våra professioner. Vi måste höras och driva våra frågor på bred front, på arbetsplatser, bland beslutsfattare, politiker och allmänheten. Vi i avdelningsstyrelsen och alla andra förtroendevalda har ett stort ansvar, men även du som medlem behöver påverka. Är vi många som hörs så blir vi en auktoritet. Vi blir trovärdiga och kan förändra och förbättra i än större utsträckning.

Årsmöte

Den 13 oktober hade vi förresten vårt årsmöte med över 260 medlemmar som kom till Münchenbryggeriet. Det blev en härlig kväll, en riktig höjdare. Tack alla ni som kom och förgyllde kvällen! 

Förbundsordförande Sineva Ribeiro ledde årsmötet och hennes härliga entusiasm och engagemang smittade av sig på alla närvarande. Under kvällens förde vi intressanta samtal och medlemmars engagemang gick inte att ta miste på! Visste du att nästan en tredjedel av alla legitimerade sjuksköterskor i Sverige inte arbetar i vården? Att det i Sverige finns 154 000 sjuksköterskor i arbetsför ålder, men att 45 000 av dessa arbetar med annat. 24 000 har tagit ut norsk legitimation.

Varför ser det ut så här då? Det handlar om våra yrkesgruppers villkor! Vårdmiljö, lön, arbetstider, återhämtning och vila efter varje arbetat pass. Vårdmiljön behöver förbättras och det nu. Möjlighet till en jämställd livslön måste skapas. Strukturerad yrkesintroduktion behöver införas, likaså akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor inom ramen för anställningen, en reglerad specialistutbildning för biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor.

På årsmötet presenterades två nya ledamöter till styrelsen och trettio nya kongressombud samt ersättare. Grattis till era uppdrag. Kvällen avslutades med stand up av Özz Nûjen och vi fick oss många tankeställare och hjärtliga skratt. Under kvällen tog vi chansen att ställa några frågor till fyra medlemmar. Här kan du läsa vad de tyckte om årsmötet. Avslutningsvis vill jag rikta ett stort tack till alla medlemmar för era bidrag med aktiviteter inför 2016!

Eva Nowak
Ordförande avdelning Stockholm