Våga hoppa ur ekorrhjulet och känn dig fri att välja

Jag är sjuksköterska och har arbetat inom beroendevården större delen av min yrkesverksamma tid som sjuksköterska.

Där kommer vi i kontakt med alla typer av patienter och som lider av allt möjligt. Som ett sätt att hantera det dom genomlider har de ett invant mönster att använda sig av alkohol eller andra droger. Beroende är en lömsk sjukdom som lätt döljer andra problem och skapar ytterligare andra.

Jag insåg att jag behövde utbilda mig mer inom psykiatri och gjorde det samt inom beroendelära. Jag är tyvärr inte riktigt klar med psykiatrispecialiseringen, men har arbetat inom psykiatrin i tre år som såväl inhyrd, fast anställd och timanställd. Just nu har jag en timanställning via bemanningsföretag och på en akutpsykiatrisk mobil enhet. Jag har olika lön hos arbetsgivarna och lite olika avtal. Pensionsavtalet är det som skiljer sig åt mest och lönen skiljer sig därefter markant. Som timanställd ligger lönen så klart lite högre, men du vet å andra sidan inte säkert att du har jobb mer än en dag i taget. Det är därför jag idag har två anställningar.

I dagsläget har jag en timlön på mellan cirka 205-275 kr per timme. Men då jag tjänar mer måste jag tänka på att pensionsspara på egen hand. Just nu söker jag en fast tjänst för att slippa "jaga" arbetspass. Tyvärr är arbetsgivarna rädda för förhandling och ofta är det oklart vem som sätter lönen. Ibland är det någon anonym administratör som håller tillbaka som inte varit med vid intervjun och ibland har närmsta chefen befogenhet och mandat eller tar sig lite friheter att sätta lönen.

Just att våga förhandla om lönen, ha lite is i magen och även försöka förhandla fram annat än lön är något som jag själv kommer att testa härnäst, om inte lönen går att få upp. Exempelvis kan det vara något kring schemat eller antalet semesterdagar. Första förhandlingen är den viktigaste, när du väl har en anställning är det svårare att förhandla, av någon anledning som jag inte riktigt kan förstå.

Våga säga upp dig! Då kommer arbetsgivaren med en del bra erbjudanden om de verkligen vill behålla dig. Om inte så finns det gott om jobb att testa som bemanningssjuksköterska. En vecka på vårdcentral, en på äldreboende i kommunen och några dagar på häktet eller en anstalt inom kriminalvården. Idag blir vi med vår utbildning inte arbetslösa. Stanna inte på en arbetsplats du inte trivs på. Livet är för värdefullt för att bli illa behandlad av kollegor, chefer eller av en för krävande patientgrupp. Våga hoppa ur ekorrhjulet och känn dig fri att välja. Det finns lugna och harmoniska arbetsplatser inom vården där patienterna har det bra och mår bra av den vård de får. Våga se utanför boxen, om du inte själv mår bra på jobbet då gör du ett sämre jobb och patienterna blir lidande. Då är det kanske dags att säga upp dig och se dig om efter ett annat jobb.

Lycka till,

Terese Nordberg