”Fel att vi inte får förhandla om lön”

Bilden visar flera stycken guldmynt.

Den styrande Alliansen i Stockholms läns landsting brukar hänvisa till att det är positivt med en marknad också inom vården. Men när det kommer till kritan vill man inte ta konsekvenserna av detta. Vi kräver att landstinget följer vårt löneavtal där specialistkunskap ska löna sig, skriver representanter för Vårdförbundet avdelning Stockholm.

En sjuksköterska som byter jobb inom Stockholms läns landsting ska inte längre få förhandla om sin lön. Det är innehållet i ett beslut från landstingets arbetsgivare. Dessutom har man fastställt lönenivåer för nya legitimerade sjuksköterskor som söker första jobbet. Trots att vårt gemensamma avtal säger individuell lönesättning. Det är helt oacceptabelt! Nytt jobb, ny roll, ny lön anser vi är en självklarhet. För den som byter jobb i vilken annan bransch som helst, inom en stor privat koncern, skulle detta som vårt landsting nu beslutat aldrig vara fallet.

Landstinget skapar ett fulspelande monopol av sina stora verksamheter, tränger ut värdefulla kolleger till privata företag som man dessutom inte vill anlita (bemanningsföretag), i stället för att utveckla och ta oss till vara! I stället för att ta tag i och dränera grunden och lägga om taket på sitt fallfärdiga hus förbjuder landstinget minsta investering och hoppas på det bästa. Man biter sig själv i svansen och skapar sig ett dåligt rykte som arbetsgivare. Det kommer att ta oerhört lång tid att reparera.

Läs gärna hela debattartikeln ”Fel att vi inte får förhandla om lön” som är undertecknad av

Eva Nowak
leg intensivvårdssjuksköterska och ordförande

Hanna Rönnell
leg sjuksköterska och styrelseledamot

samt alla sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor i Vårdförbundet avdelning Stockholm