Att vara snäll och att vara modig

Att stå upp för alla människors lika värde. Att visa civilkurage.

Är det ur Vårdförbundets stadgar? Nej, innehållet och uppmaningen är från Linnéa Claesons föreläsning som avslutade avdelning Stockholms årsmöte den 4 oktober 2018.

Dryga 220 medlemmar samlades på torsdagskvällen för att mingla bland professionsborden där samtliga våra fyra yrkesgrupper fanns representerade. Både vår förbundsordförande och webkommunikatör var på plats, Vårdförbundet Chef var representerade, det fanns information om AST (akademisk specialisttjänstgöring) och en vikvägg med exempel på vad som hänt senaste året och vad som är på gång nu, inom avdelningen. Vi har bland annat blivit 350 medlemmar fler sedan i januari, Danderydsakuten jobbar vidare efter den 6:6a som lades i slutet av sommaren, Södersjukhuset och Karolinska Universitetssjukhuset jobbar tillsammans med ett vårdtyngdsmätningsverktyg som kan kopplas till bemanning och så vidare.

Vi bjöds på en jättegod amerikansk buffé som föll de flesta i smaken! Efter mingel och mat var det dags för årsmötesförhandlingar. Michel Silvestri (förbundsstyrelseledamot från Gotland) ledde mötet med den äran trots att det blev lite svettigt och ont om tid när ersättare för kongressombud skulle väljas och yrkande lades om att kasta om i vilken ordning ersättarna ska träda in. En motion gällande Fair Union och Fair Trade behandlades och mötet biföll att förtroendevalda med facklig tid ska uppmuntras att göra den webbaserade utbildning som finns i ämnet.

Kvällen avslutades med en tankeväckande föreläsning av Linnéa Claeson, handbollsspelare, feminist, aktivist. Det var nog ingen som lämnade lokalen oberörd efter hennes 1,5 timmes långa framträdande. Hon fick oss fundera över jämlikhet, jämställdhet, mod, rädslor, civilkurage, feminism. Om vi alla drar vårt lilla strå till stacken och vågar säga till, säga ifrån, stå upp och backa varandra så kan vi åstadkomma förändring. Droppen urholkar stenen. Som i det fackliga arbetet.

Emma Jonsson
Styrelseledamot avdelning Stockholm