Lukas berörde skolsköterskor

En man i svarta kläder står vid ett bord framme vid en whiteboard och visar en presentation. På filmduken visas en bild av Norrköpings industrilandskap och texten

Temat under årets skolsköterskedagar var HBTQ och deltagarna bjöds på föreläsning av Lukas Svärd. Många var berörda av hans berättelse om hur han gått från kvinna till man.

Lukas Svärd föddes 1980 som Jennie men visste tidigt att han egentligen var pojke. Hans uppväxt i Norrköping blev en tuff kamp för att hitta och stå upp för sig själv i ett samhälle där Lukas inte stämde in i normen. Vid 18 års ålder genomgick han könskorrigering och blev Lukas.

Många av deltagarna var berörda av Lukas berättelse men samtidigt inspirerade av hans mod och förmåga att inte låta rädslan stoppa honom att bli och göra det han vill.

Idag föreläser han om sin livsresa, han tränar och tävlar mycket i bland annat triathlon och är även mentor åt personer som inte kommit lika långt som Lukas gjort i sin könskorrigeringsresa. Många bitar har fallit på plats och Lukas vill visa att allt är möjligt.