Dags att söka AST

Två studenter på ett bibilotek. Den ena sitter ner och läser, den andra står i bakgrunden och bläddrar i en bok.

Funderar du på att specialistutbilda dig? Då är det hög tid att söka högskolan nu, 15 april är sista ansökningsdag för att påbörja studierna till hösten.

Vårdförbundet arbetar just nu för att så många arbetsgivare som möjligt ska inrätta akademiskt specialisttjänstgöring (AST) eller utbildningsanställning som arbetsgivarna gärna vill kalla det.

Det finns några arbetsgivare i länet som har infört utbildningsanställningar. En utbildningsanställning innebär att du samtidigt som du söker utbildning söker en utbildningsanställning inom det området som du tänker studera till. Får du en sådan anställning så ges du möjlighet att studera på varierande fart och finnas i den verksamhet som du studerar till resterande tid. Du behåller din lön och villkor enligt kollektivavtalet. Efter avslutade studier övergår utbildningsanställningen till en specialisttjänst med ny lönesättning.

Vårdförbundet träffar just nu kommunerna i länet och det är flera av dem som visat intresse av att inrätta utbildningsanställningar eller AST. Så sök utbildningen och hör med din arbetsgivare om de kan erbjuda dig att söka en sådan tjänst!