Ny ordförande i Jämtland

Efter fyra år som ordförande i Vårdförbundet avdelning Jämtland väljer jag nu att lämna uppdraget!

När en ombudsmannatjänst på heltid äntligen blev ett faktum i enhet norr, kändes det som en naturlig fortsättning för mig och jag lämnade in en ansökan. I konkurrens med andra sökande gjordes ett par intervjuomgångar och jag har nu erbjudits och tackat ja till tjänsten som Förbundsombudsman i Vårdförbundet enhet Norr.

Beskedet kom alltså drygt två veckor innan vårt lokala årsmöte som sker torsdagen den 29 september på Gamla Teatern, så tiden är knapp. Valberedningen kommer att via Nyhetsbrev, webb (www.vardforbundet.se avdelning Jämtland) och Facebook (Vårdförbundet avdelning Jämtland) informera om hur frågan kommer att hanteras inför och under årsmötet så det är viktigt att du som medlem håller koll.

Det är både med vemod och glädje jag fattade beslutet att kliva av ordförandeuppdraget, men nu får jag göra något där min profession och mina fackliga erfarenheter är mina största meriter och det känns fantastiskt roligt.

Att bli vald att företräda drygt tvåtusen medlemmar i Vårdförbundet avdelning Jämtland är den största och finaste utmaning jag någonsin haft. Passion och engagemang är min drivkraft och jag hoppas verkligen att det har synts och känts.

Att vara facklig företrädare är dock ett lagarbete och jag vill tacka styrelsen och vår personal, alla förtroendevalda och alla medlemmar som varit med och bidragit till att vi nu fått både arbetsgivare och politiker att börja förstå vad vi tycker är viktigt för att vården ska vara den fina och viktiga arbetsplats den kan vara. Vi är inte i mål alls, men på flera håll har påverkansarbetet börjat ge avtryck. Dörrar har öppnats för betald specialistutbildning, personcentrerad vård och tydligare karriärvägar som avspeglas i lönen. Vi har ökat i medlemsantal och vårens medlemsundersökning har visat att nöjdheten bland medlemmarna i avdelning Jämtland ligger bland de bästa i landet.

Allt detta positiva trots alla brister i vården och trots att alla medlemmar sliter så. Allt detta positiva trots att vi i avdelning Jämtland i fjol valde att sluta åka till IKEA varje höst och att sluta med våra uppskattade lunchFORUM. Vi har ett mål att gemensamt få även vår organisation i ekonomisk balans och därför valde avdelningsstyrelsen att genomföra aktiviteter som i högre grad än tidigare pekar på våra fem inriktningsmål, vilket vi nätt och jämt förmådde innan när schemat och vardagen var fullbokad. Ett modigt val som frigjorde tid för att till exempel hinna besöka och möta er medlemmar i arbetsvardagen. Nästan 200 arbetsplatsbesök har vi gjort bara i sommar i sällskap med politiker och personaldirektör som nu börjat prata samma språk som vi, tack vare all information ni bjudit på i våra möten. Det är ett bra exempel på vad medlemsaktivism betyder för mig.

Nu lämnar jag över stafettpinnen, men får stanna kvar och arbeta med frågorna som tjänsteman i organisationen. Min yngsta dotters reflektion var att "Nu mamma, behöver du inte vara så passionerad i ditt jobb längre!". Jag vet´e katten om hon har rätt för utan passion vet jag nog inte hur man gör och nu säger jag tusen tack för förtroendet.

Östersund måndag den 12 september kl 17:36

Barbro Englesson
Avgående avdelningsordförande och tillträdande Förbundsombudsman