En dag i ordförandes skor

Ett par rosa gympaskor som balanserar på en stock

Samverkansforum, förhandlingar, medlemsmöten, träffar med arbetsgivare och politiker. Att vara ordförande i en lokal avdelning innebär mycket spännande och utmanande! Jag vill dela med mig av min vardag.

Hösten springer på i full fart, nyss var det årsmöte och september och nu snart dags för tredje advent, helt galet! Tänkte dela med mig lite om vad jag gjort dessa snart tre månader, sedan avdelning Gotland fick ny ordförande. Det är ju inte lätt att veta vad en ordförande gör om dagarna. Jag hade inte heller så stor vetskap om detta innan jag började. Hittills har det mest handlat om att försöka sätta mig in i allt som rör Vårdförbundet lokalt och nationellt. Det är mycket att läsa kan jag lova.

Jag medverkar i många forum, exempelvis samverkan för både Hälso- och sjukvårdsförvaltningen och Socialförvaltningen. Det är "säga hej möten" med arbetsgivaren där vi diskuterar formen för vårt fortsatta gemensamma arbete. Det har varit medlemsärenden i olika storlek och med olika behov och förhandlingar med olika arbetsgivare, något som är väldigt spännande men också lite svårt.

Förhandlingar med arbetsgivare

Vid en förhandling finns en förbundsombudsman med som kan det mesta gällande lag och ordning, vilket är mycket tryggt. När en förhandling skall äga rum presenteras ett avtal från arbetsgivaren som Vårdförbundet tittar på och sen stöter och blöter. Går detta i linje med vad vi förespråkar? Är detta rimligt? Vad betyder detta för dig som medlem? Det kan ta ganska lång tid att komma fram till något och ibland lämnar vi in förslag till ändringar i avtalet och så håller det på tills vi är klara.

Politikerträff med påverkansmöjlighet

Härnäst blir det adventsfika den 14 december, då vi bjudit in våra lokala politiker för att prata om vården. Hur och vad tänker de inför nästa år och de val de har framför sig. Vilka vårdfrågor är speciellt viktiga? Ett spännande möte!

På återhörande,

Viktoria Vahlgren

Ordförande avdelning Gotland