Vad tycker de specialistsjuksköterskor som går eller har gått AST-utbildningen? Vi har intervjuat Matilda, Susanne och Maja om deras erfarenheter.  Läs och inspireras!
 • Rebeccah pluggar upp sig på halvtid

  Som 12-åring tog hon sin mammas kurslitteratur i barnpsykologi och satte sig i ett hörn och sträckläste. Nyfikenheten på hur människan egentligen fungerar innerst inne drev på hennes läshunger och hon ville aldrig sluta fråga hur och varför.

 • Jessicas karriär lyfte med Vårdförbundets studiemodell

  Landstinget i Västerbotten var bland de första i landet med att införa akademisk specialisttjänstgöring, AST, för sjuksköterskor. AST är Vårdförbundets modell där du som medlem kan specialistutbilda dig med full lön och villkor enligt kollektivavtalet.

 • AST-villkoren var avgörande för Linda

  En av de arbetsgivare som tecknade kollektivavtal om AST med Vårdförbundet under 2016 är Region Örebro. Ambitionen är att erbjuda 100 utbildningsanställningar under de kommande tre åren. Redan under hösten 2016 inrättades 17 anställningar. Linda Orrvik fick en av dem och har nu påbörjat sina studier till distriktssköterska.

 • Glad specialistsjuksköterska i ett behandlingsrum.

  Matilda blev specialist med utbildningsanställning

  Det var de förmånliga villkoren med utbildningsanställning som gjorde det möjligt för Matilda Örn att utbilda sig till specialistsjuksköterska inom kirurgi. Sommaren 2015 blev hon klar och trivs nu utmärkt i sin nya roll. Inspireras av Matildas berättelse om att specialistutbilda sig.

 • Porträtt på sjuksköterska hemma hos en av de äldre på äldreboendet.

  Susanne går AST med inriktning mot äldrevård

  Första gången Susanne hörde talas om AST var på ett sjuksköterskemöte med Vårdförbundet och chefen för omsorgsverksamheten i Heby kommun. Hon nappade på erbjudandet om AST och har nu gått en termin på sin specialistutbildning inom äldrevård.

 • Porträttbild på specialistsjuksköterskestuderande i högskolemiljö.

  ”Om du har en klar bild av vad du vill – säg det!”

  Redan under utbildningen växte beslutet fram att specialisera sig. På anställningsintervjun berättade Maja Lundberg om sina planer att läsa vidare till distriktssköterska – något som både Vårdförbundets förtroendevalda och chefen nappade på. Tillsammans fick de igenom den AST-utbildning som Maja nu går.