Maria Löfqvist

Nominerad till avtalsråd.

Mina viktigaste frågor är:
För mig är det viktigt att sträva efter ett hållbart yrkesliv där man orkar arbeta heltid om man så önskar. Där är arbetstiden förstås en stor fråga men även innehållet i arbetet och balansen mellan arbetstid och fritid. Naturligtvis är villkor med rätt värdering av våra yrken med en bra löneutveckling, möjlighet till kompetensutveckling t.ex. AST och en karriär i sitt yrke. Kommer man till rätta med dessa saker kan våra professioner bli attraktiva igen och det går att komma tillrätta med kompetensförsörjningen.

Min bakgrund är:
Jag är sjuksköterska sedan 1990 och har större delen av mitt yrkesliv arbetat inom ortopedi. Jag blev förtroendevald på arbetsplatsen 1998 och invald i styrelsen avd. Jönköping 2009. Jag har under åren som styrelseledamot arbetat mycket med medlemsärenden och även samverkan med arbetsgivare. Som tillägg till detta är jag nu ansvarig för utbildning av nya förtroendevalda. I dessa uppdrag fördjupar jag mig mycket i villkor och olika avtal.

Mina främsta styrkor är:
Jag är självständig, strukturerad och stresstålig men ser mig inte som en ensamvarg utan mer som lagspelare. Tar hellre ett extra tankevarv än att rusa in i något utan eftertanke på följderna och inhämtar gärna andras åsikter. Med det sagt är jag snabbtänkt, analytisk och anpassningsbar i olika situationer. Tycker man ska samverka olika frågeställningar så lång det går

Jag tror att följande utmaningar kommer att vara viktiga för medlemmarna och Vårdförbundet om fem år:
Min uppfattning är att det i stort kommer att vara samma frågor som är aktuella redan nu. Löneutveckling, arbetstider, hälsosam vårdmiljö/arbetsmiljö. Det måste vara möjligt att få en löneutveckling och att man orkar arbeta hela yrkeslivet. Det kommer att vara viktigt att vi ger röst åt våra medlemmar och visa att vi för deras talan, på så sätt kan vi bli fler och därmed öka vårt inflytande och legitimitet i förhandlingar.

Annat som jag tycker att det är viktigt att berätta om:
Jag är en energisk och kunskapstörstande person. Har lätt att lära och sätta mig in i olika frågor och sammanhang. Jag har ett öppet sinne och försöker se positivt på alla situationer och tror det mesta kommer att lösa sig även om det kan ta ett tag. Väljer dock mina strider i vissa sammanhang.

Jag vill att kongressen ska välja mig av följande skäl:
Jag har ett stort fokus på våra medlemmar och vad Vårdförbundet kan göra för nytta för dem. Bra avtal/villkor är ju prio ett. Jag har ett starkt intresse för alla dessa frågor och Vårdförbundets politik. Efter flera år som förtroendevald på olika nivåer har jag skaffat mig en erfarenhet.

Vad demokrati betyder för mig:
Demokrati för mig är öppenhet, för att som människa kunna ta ställning i frågor och då även ett ansvar för att demokratin bibehålls. Att alla ska ha rätt att göra sin röst hörd oberoende av vem man är. Jämställdhet och respekt för andra är en självklarhet.

Kontakt

maria.lofqvist@vardforbundet.se, tele 076-112 53 03 (privat), 076-723 48 85 (arbete)