Karin Simonson Alm

Nominerad till avtalsråd.

Just nu; hektiskt men glädjefyllt liv som trebarnsmamma med mycket idrott på agendan.

Lever med man och tre barn i Växjö, spenderar numera mer tid på olika fotbolls och innebandy arenor än hemma. Ordningen hemma blir lätt lidande men inte mig emot då jag gärna prioriterar det roliga i livet. Utöver familjelivet så kan jag nog beskrivas som en vardagsfilosof, cineast och är en hejare på att rimma.

Jag blev legitimerad sjuksköterska i januari 2000. Detta var för mig en stor dag och livet tycktes börja på riktigt. Min första tid som sjuksköterska arbetade jag på hjärtavdelning 44/HIA i Helsingborg, sedan bar det så småningom av tillbaka mot de småländska skogarna. Väl i Växjö blev det arbete på dialysen, sedan njurmedicinsk avdelning vilket var den mest lärorika tiden, sedan blev det åtta år på akuten/AVA i växjö där jag fortfarande har min tjänst. Det var också där jag en gång fångades upp som förtroendevald på arbetsplatsen, då jag verkade vara "ung och arg".

I mitt förtroendeuppdrag för Vårdförbundet så sitter jag i nuläget som styrelseledamot, kongressombud samt i Kronobergs TCO styrelse. I mitt privatliv så sitter jag med i två vägsamfällighetsföreningar och en hamnförening dock inte på någon betungande post.
Det som driver mig i min roll som förtroendevald är också de frågor som då och då håller mig vaken om nätterna. Främst och allra högst upp kommer villkorsfrågorna. För mig finns det en mycket liten poäng att jobba vidare med en del andra frågor om vi inte kommer tillrätta med villkoren för alla Vårdförbundets yrken. Jag brinner för villkor då jag ofta ser hur starkt dessa påverkar hur vi mår både när vi arbetar och i övriga livet. Grunden för våra villkor ligger ju sedan i våra avtal. Så en minimering av tolkningsutrymme vore väldigt fint.

En annan hjärtfråga för mig är att stärka de demokratiska processerna på arbetsplatsen. Demokrati är enligt mig den enda och rätta vägen framåt, och ett medlemskap i Vårdförbundet banar vägen för detta.

Några av mina styrkor är strategiskt tänkande, blick för detaljer, envishet samt förmågan att vara tydlig. Ibland kan jag i styrelsen inta rollen som den som har svårt att följa strömmen vilket gör att vi alla tänker ett varv till.

I ett framtidsscenario ser jag att det viktigaste för våra yrken är förbättrade och stärkta villkor, och när de förbättrats så har även våra yrkens status ökat. Jag ser även då- liksom nu -hur viktigt det är med ett gott och ansvarstagande ledarskap för vårdens frågor.

Demokrati
Det är lätt att på ett kliché mässigt vis ge sig in i tankar om demokrati. Men demokrati är ingen lätt sak, ingen enkel snabbt avklarad fråga utan ett ständigt pågående förbättringsarbete som ger och ibland tar. Det handlar både om förhållningssätt, strukturer och regler. Precis som en välarbetad trädgård eller en relation så kräver demokratin hårt arbete och samvetsgranna handlingar.

Jag föddes 1977 i Chile, ett vackert och livligt land men i avsaknad av demokrati. Chile var en militärdiktatur där det inte fanns utrymme för avvikelser eller utmaningar. Alla som tänkte för mycket, kritiserade eller ville finna alternativa vägar gjorde man sig av med på alla möjliga inhumana sätt och landet kippade efter andan. Min lyckliga stjärna tog mig dock till en ny familj i ett finstämt land i uppgång med fungerande dialoger mellan beslutsfattare och folket som levde i en demokrati.

Vad demokrati eller icke demokrati egentligen innebar tog lång tid för mig att förstå. Samhällslektionerna gav bara en liten blinkning av demokratins egentliga värde, en liten vindpust om hur förbaskat bra vi hade det

En februaridag 2004 stod jag ansikte mot ansikte med Estadio Nacional de Chile, den stora idrottsstadion i centrala Santiago där människor internerades under koncentrationsläger liknande former 1973. En del överlevde men många gjorde inte det. Skillnaden mot det demokratiska Sverige blev absurd och jag minns att jag uppfylldes av en stor tacksamhet. Demokratin ger ett land en stabil grund att stå på som är den enda sortens grund ett land bör ha.

Kontakt

karin.simonson.alm@vardforbundet.se, 070-3540270