Anna Hansson

Nominerad till förbundsvalberedare.

Mina viktigaste frågor är:
Jag känner att det aldrig varit så illa förut, våra medlemmar går på knäna, de stupar när de kommer hem, de har en lön som inte speglar deras utbildning och ansvar och de hinner inte återhämta sig mellan arbetspassen. Det måste gå att leva som och trots att man jobbar i ett av våra medlemsyrken. Nu det är extra viktigt med ett fungerande fackförbund. Vi måste ta vår plats och öka tempot.

Min bakgrund är:
Som ung jobbade jag på lab med hormonanalyser, när jag senare flyttade på landet och engagerade mig politiskt behövde jag ta beslut angående kommunal sjukvård som jag inte kände mig bekväm med. Då läste jag till undersköterska för att få mer insyn. Detta var så intressant att jag fortsatte till sjuksköterska och sedan till distriktssköterska. Sista åren har jag tjänstgjort som skolsköterska i Malmö stad.

Mina främsta styrkor är:
Jag är föreningsvan, frågvis, rättvis och ibland näsvis. Jag är tydlig, vetgirig och vill förstå.

Jag tror att följande utmaningar kommer att vara viktiga för medlemmarna och Vårdförbundet om fem år:
Vårdförbundet behöver tuffa till sig, vi måste sluta med att "lösa alla problem", vi måste sätta ner foten, säga nej och vi måste använda oss av lagstiftningen. Vi måste bli en fackförening.

Annat som jag tycker att det är viktigt att berätta om:
Inte viktigt men väldigt kul: jag var samordnare för sjukvården på ESC (Eurovision Song Contest) 2013 i Malmö. Det var det roligaste jag nånsin gjort.

Jag vill att kongressen ska välja mig av följande skäl:
Jag är på hugget, stark och väldigt motiverad. Dessutom har jag gott om tid.

Vad demokrati betyder för mig:
Demokrati är grunden för ett fungerande samhälle, en trivsam arbetsplats och en trygg familj mm. Alla utifrån ålder kunskap och förmåga får vara med och bestämma. Är vi inte överens så röstar vi och sen förväntas vi vara lojala med besluten.

Demokrati kan också vara önskan om att inte vilja eller orka bestämma och ändå kunna förlita sig på att andra bestämmer utifrån forskningsresultat, erfarenhet eller kunskap. Den dagen man inte kan bestämma själv ska det finnas andra pålitliga som på ett tryggt sätt tar besluten åt en. Alla kan ju inte allting och ska inte behöva kunna allting.

Demokrati betyder diskussion, att bli lyssnad på, att bli behandlad lika och inte utifrån kompetens klass eller lön. Det betyder att alla har rätt att förstå och att det kan ta olika lång tid.

Demokrati är att få lov att tycka vad man vill utan att behöva förklara sig

Kontakt

anna.hansson@vardforbundet.se, 0735-101668