Sikta på fyra veckors sammanhängande semester och ta hjälp av din förtroendevalda på arbetsplatsen. Kompromissa inte med din vila och återhämtning!
Så fick vi äntligen vår! Det har varit en lång vinter på sina ställen och nu är vi många som längtar efter en välbehövlig andningspaus i form av sommarsemester. För dig som medlem är ”sommarsituationen” sannolikt ett hett diskussionsämne, både på jobbet och hemma. Hur ska det gå med semestern, när får jag besked om jag fått det jag ansökt om? Kan jag boka den där utlandsresan med vännerna? Får jag de fyra veckor sammanhängande semester som jag efterfrågade och har rätt till enligt semesterlagen, eller måste min ledighet delas upp? Hur blir det då med barnens sommarlov? Kommer jag få vara ifred under mina semesterveckor eller blir jag nerringd och sms:ad av en desperat arbetsgivare, som är på akut jakt efter extrapersonal? Och när jag måste jobba, hur kommer verksamheten fungera, med ofrivilligt ensamarbete och hyrpersonal som inte kan rutinerna?
Hur blir då sommaren 2018? Från ett fåtal ställen får vi höra att det ser lovande ut: att arbetsgivaren har lärt av tidigare somrar och börjat planera bemanningen i tid, och på ett vettigt, hållbart sätt. De medlemmar som vill får fyra veckors sammanhängande semester och har fått besked om detta i tid. Det inger hopp!
Men från oroväckande många andra verksamheter får vi signaler om att sommaren ser ut att bli värre än någonsin. Att arbetsgivaren ännu inte är klar med sin planering och därmed inte kunnat ge medlemmar besked om semester. Att man förlängt semesterperioden till att sträcka sig även över maj och september. Att du som är chef eller ledare väntas kliva in i verksamheten och täcka upp för den personal som fått semester. Att lockande ”sommarerbjudanden” lanseras av arbetsgivaren, där det kan handla om tiotusentals kronor per inställd semestervecka och mycket höga månadslöner till extrapersonal.
Arbetsmiljön och förhållandena på arbetsplatsen ytterst arbetsgivarens ansvar. Vårt budskap till arbetsgivarna efter förra sommaren var att man måste börja planera tidigare och mer professionellt inför sommaren, tillsammans med oss från Vårdförbundet och våra medlemmar. Jag vill också ta upp frågan om vilket ansvar vi från yrkeskåren har för att arbetsvillkoren ser ut som de gör. Hur ska de negativa konsekvenserna bli tydliga för arbetsgivaren och för samhället, när vi alltid ställer upp, räddar situationen och löser problemet? Här behöver vi hjälpas åt att synliggöra det som brister, men också att lyfta och sprida goda exempel.
Vårdförbundets uppgift är bevaka dina och alla andra medlemmars intressen i den allt tuffare vårdvardagen. Vi arbetar för att sommaren 2018 ska bli dräglig och vi behöver ditt engagemang. Ta kontakt med din förtroendevalda på arbetsplatsen och för en dialog om sommarens utmaningar och hur vi som kollektiv kan agera ansvarsfullt tillsammans. Du är värd en sommar med vila och återhämtning, på samma villkor som andra branscher!