Du som vill ska få vidareutbildning och utveckling i din yrkesroll, även om arbetssituationen är tuff på arbetsplatsen. Det är arbetsgivarens ansvar!

Nytt omställningsstöd

Jag vill tipsa om en förmån som Vårdförbundet varit med och förhandlat fram för din räkning: Du som är barnmorska, biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska, sjuksköterska eller ledare/chef och som varit yrkesverksam i minst 8 år kan nu vidareutbilda eller specialisera dig - med delvis bibehållen lön! Från och med den 1 oktober 2022 kan du söka en kombination av ett statligt bidrag med ett frivilligt CSN-lån, och därigenom komma upp till maximalt 80 procent av din nuvarande lön som ersättning under studietiden. Det innebär att du kan plugga mitt i karriären med upp till 80 procent av lönen (beroende på kollektivavtal och lön) i 44 veckor. Arbetar du inom region, kommun eller kommunalt bolag kan du studera i upp till 88 veckor med del av lönen. Det här är en fantastisk möjlighet för dig som vill bli specialistsjuksköterska eller vidareutbilda dig i något specifikt ämne. Vi vill att regioner och kommuner ska teckna avtal enligt Vårdförbundets modell för utbildningsanställningar: Akademisk specialisttjänstgöring, AST. Men där AST ännu inte erbjuds av arbetsgivaren så är det nya omställningsstödet ett utmärkt alternativ! Läs mer på vardförbundet.se och hör av dig till oss för stöd och råd i din karriärsutveckling.

Röntgensjuksköterskans dag 8 november

I samband med internationella yrkesdagen för röntgensjuksköterskor går Vårdförbundet ut i riks- och lokalmedier tillsammans med förtroendevalda runt om i landet och slår ett slag för goda och säkra arbetsvillkor för röntgensjuksköterskor. Detta för att både behålla och locka fler till detta livsviktiga yrke. Det är ett fantastiskt yrke men vi måste få fler kollegor, hållbar arbetsmiljö och bättre löneutveckling! Vi fortsätter påverkansarbetet för att det ska införas en nationellt reglerad och lagstadgad specialistutbildning för röntgensjuksköterskor.

Välkommen på Vårdgalan i samarbete med Folksam!

Nu har jurygrupperna utsett tre finalister som kan få Vårdförbundspriset för sina insatser inom personcentrerad vård och tre finalister som kan utses till årets vårdchef. Titta gärna på Vårdgalan i Stockholm, som är den 18 november och som sänds på webben och vår youtube-kanal. Varmt välkommen att delta  digitalt och bli inspirerad av kollegor!

Under november och december syns vi extra mycket på arbetsplatserna. Har du en ny kollega? Tipsa om medlemskap i Vårdförbundet. Det lönar sig! Tillsammans är vi starka. Din förtroendevalda på arbetsplatsen och Vårdförbundet Direkt finns redo att stötta dig, du når oss på 0771-420 420.

Ur min agenda:

  • 25-26 oktober: Möte i Bryssel med European Federation of Public Service Unions (EPSU)
  • 27 oktober: Nämndmöte med Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU)
  • 2 november: Talar utanför ryska ambassaden, med anledning av kriget i Ukraina
  • 7 november: Styrelsemöte med TCO
  • 14-15 november: Träff med Vårdförbundets förbundsråd
  • 17 november: Styrelsemöte med PTK