Fyra veckors sammanhängande semester kommer vara viktigare än någonsin sommaren 2021. Vårdförbundets medlemmar behöver få sin vila och återhämtning.

Efter sommaren 2020 såg vi att arbetsgivare använt pandemin som svepskäl för att beordra mängder av övertid, förändra scheman, dra in semestrar och förflytta medlemmar på ett godtyckligt sätt. Arbetsgivarna bemannade som om det pågått en fullskalig pandemi under sommaren, trots att trycket från covidsjuka patienter på många ställen blev mindre än befarat. Det ledde till frivilliga uppsägningar, sjukskrivningar och till och med att många lämnade vården helt.

Därefter följde en höst, vinter och vår av extraordinära insatser från medlemmar, något som inte gått allmänheten förbi: drygt 82 000 har skrivit under uppropet #tackamedlön och rekordhöga ansökningar till exempelvis sjuksköterskeprogrammen visar att de unga har fått upp ögonen för våra livsviktiga yrken. Det är glädjande!

Inför denna andra - och förhoppningsvis sista! - pandemisommar ser läget tufft ut, precis som vi varnat för.

Rapporterna om stora belopp för att flytta semestern strömmar in och vi hör återigen om medlemmar som säger upp sig för att kunna vara säkra på att få vara lediga i sommar. Patienter förväntas resa långt för att få vård, som exempelvis i Umeå där en fjärdedel av förlossningens barnmorskor sagt upp sig på grund av arbetsmiljön, och gravida kvinnor måste åka till andra städer för att föda. Ansvaret vilar tungt på arbetsgivarna som inte lyckas attrahera och behålla rätt kompetens!

Nu är vaccinationerna igång, men vi som är proffs ser att det kommer ta tid innan pandemin lättar. Det är en bit kvar innan vårdens ”corona-maraton” är över - och sen väntar vårdskulden av uppskjuten ordinarie vård. Även om du i din yrkesroll känner ett stort ansvar för patienterna och för det livsviktiga jobb du gör, så är det viktigt att tänka på din egen hälsa i det här läget! Det är arbetsgivarnas ansvar att säkra fler kollegor så att sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor får den vila och återhämtning som behövs.

Vi kräver att regioner och kommuner använder de historiskt stora ekonomiska resurserna från regeringen till att (exempelvis) ta in kompetens från bemanningsföretag, så att ordinarie personal kan få semester i sommar. Arbetsgivarna måste använda extrapengarna för att säkra en bättre grundbemanning och arbetsscheman så att du kan leva livet - inte bara överleva dagen.

Din lagstadgade rätt till semester ska respekteras även i sommar, för en pandemi sätter inte alla regler ur spel. Och om du kan tänka dig att flytta någon av dina semesterveckor så kom ihåg att det ska ske genom frivillighet och kompenseras rikligt. Förhandla! Ta hjälp av förtroendevald på arbetsplats eller Vårdförbundet Direkt för att resonera kring återhämtning kontra extra ersättningar och nivåerna på dessa. Du når oss på 0771-420 420.

Ta hand om dig! Tillsammans är vi starka.

/Sineva Ribeiro