Tips på poddar för i sommar

Sommaren är en bra tid att lyssna på spännande berättelser. Här har vi samlat våra bästa poddar med ständigt aktuella ämnen. Som drivkraften till att jobba i vården, att specialistutbilda sig, facklig påverkan och hur man kan tänka annorlunda kring normer. Perfekt för en ledig dag i hängmattan eller på väg till och från arbetspass på sommaren.

Rebeccah pluggar till specialist på betald arbetstid

Som 12-åring tog hon sin mammas kurslitteratur i barnpsykologi och satte sig i ett hörn och sträckläste. Nyfikenheten på hur människan egentligen fungerar innerst inne drev på hennes läshunger och hon ville aldrig sluta fråga hur och varför.

Läs även reportaget om Rebeccah Carlström i Vårdförbundets verksamhetsberättelse

Sahlgrenska - Ett vårduppror som blev början på något nytt

För över ett år sedan stod de i armkrok för att möta stormen, både bildligt och bokstavligt. Klockan 12 den 17 januari 2017 eskalerade ett av de mest uppmärksammade vårdupproren i modern tid i en manifestation utanför entrén till Sahlgrenska Universitetssjukhus i Göteborg.

Läs även intervjun med Caroline Laursen, Monika Djurner och Valeria Castro i Vårdförbundets verksamhetsberättelse 

Schemaförändringen som blev droppen för anställda på Falkenberg ambulans

Botten var nådd. 20 ambulanssjuksköterskor hade sagt upp sig. Men kraschen var också början på något nytt, sunt och samförståndsskapande.

Läs även intervjun med Magnus Lindroth i Vårdförbundets verksamhetsberättelse

Ny i yrket: Att komma ut

Hör hur några medlemmar i Vårdförbundet upplevde sin första tid som nya i yrket. Henrietta Olestad, legitimerad sjuksköterska, och Erik Westberg, legitimerad sjuksköterska och anställd på Vårdförbundet samtalar om hur det känns att komma ut. Avsnittet spelades in precis i examenstider juni 2015, men är lika aktuellt nu om då. 

Ny i yrket: Vill du bli specialist?

Legitimerade sjuksköterskorna Henrietta Olestad och Erik Westberg, Vårdförbundet,  samtalar om sina tankar om specialisering. Henrietta jobbar inom geriatriken där det finns en stor efterfrågan på specialistutbildade sjuksköterskor. Avsnittet spelades in i juni 2015.

Genusyrsel och normuppror

Vad händer när det är en man som vårdar och kallas syster? Eller när vårdpersonal möter patienter som bryter mot det förväntade?  I fem podcastavsnitt fördjupar vi samtalet om genus och normer, med utgångspunkt i Vårdförbundets antologi Genusyrsel och normuppror.

Ämnena är högaktuella och frågeställningarna i avsnitten är stundtals provocerande, med riktigt intressanta diskussioner som följd.

Avsnitt 1: Normer

Vad är normer och hur påverkar de din lön? Maria Ejd, reporter på Vårdfokus, leder samtalet. Gäster är Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet och Sofia B Karlsson, sociolog och normkritisk konsult. 

Avsnitt 2: Cheferna

Hur ser förutsättningarna ut för chefer i kvinnodominerad verksamhet som hälso- och sjukvården? Maria Ejd, reporter på Vårdfokus, leder samtalet. Gäster är Klara Regnö, doktorand i genus, organisation och ledning och Sandra Stenroth, biträdande verksamhetschef/vårdenhetschef på Mälarsjukhuset.

Avsnitt 3: Självförtroende

Lider Vårdförbundets medlemmar av dåligt självförtroende? Och hänger självförtroendet ihop med lön och villkor? Maria Ejd, reporter på Vårdfokus och redaktör för antologin Genusyrsel och normuppror, leder samtalet och gäster är Ulrika Blumfelds, sjuksköterska och tidigare talesperson för "Inte under 24 000" samt Erik Westberg, legitimerad sjuksköterska och anställd på Vårdförbundet.

Avsnitt 4: Mansrollen

Vad betyder männen för vården – och vården för männen? Maria Ejd, reporter på Vårdfokus, leder samtalet. Gäst är Henrik Eriksson, sjuksköterska och maskulinitetsforskare.

Avsnitt 5: Förebilder

Betydelsen av förebilder, gamla och nya. Maria Ejd, reporter på Vårdfokus, leder samtalet. Gäster är Åsa Moberg, författare, journalist och samhällsdebattör och Eva Nordlund, barnmorska, förtroendevald, vice ordförande i Barnmorskeförbundet och initiativtagare till barnmorskeupproret.

Fler tips på poddar om hälsa och vård

Det finns hur många poddar som helst, inom hur många ämnesområden som helst. Här har vi samlat fler tips på poddar inom områdena hälsa och vård.

 

Foto: Sai Kiran Anagani, Unsplash