Här får du tips på några poddar inom områdena hälsa och vård. Lyssna på bussen eller tåget, på väg till jobbet, när du städar, när du är ute och går eller när du får en stund över för dig själv.

Det finns hur många poddar som helst, inom hur många ämnesområden som helst. Här får du tips på några inom områdena hälsa och vård.

En podcast är som ett radioprogram som du kan lyssna på, och prenumerera på, via din telefon eller dator. 

Du hittar information om varje podcast via länkarna nedan. Du kan sedan lyssna på poddarna direkt via sidorna vi länkar till, eller genom att söka upp podcasten i din telefons podcast-app.

Det finns många olika podcast-appar för IPhone och Android. Du laddar ner dem via App Store eller Google Play. Några exempel på appar är Acast, Podbean, Podcaster, Spotify och Pocket cast. Du kan också lyssna på poddarna från din dator. 

Vårdförbundets egna poddar

Genusyrsel och normuppror – om genus och normer. Vad händer när det är en man som vårdar och kallas syster? Eller när vårdpersonal möter patienter som bryter mot det förväntade?

Poddserie för nya i yrket - Henrietta Olestad och Erik Westberg samtalar om att vara ny i yrkeslivet och om att vilja specialisera sig.

Fler poddar från Vårdförbundet! - Poddar om att förändra och förändras. Och om att vi kan göra skillnad.

Våra bästa tips på andra poddar inom hälsa och vård

Akademiliv - samtal med forskare från Sahlgrenska akademin om kroppen, vård och hälsa. 

Allt du velat veta – populärvetenskaplig podcast. Ett ämne, en expert i varje avsnitt. Bland annat avsnitt om rättsmedicin, luktsinnet, dna-analys, utbrändhet, vår föränderliga hjärna, sömn, alkohol, medicinska myter och stamceller.  

Barnmorskepodden - Vi är Barnmorskepodden! Vi pratar om allt som berör våra profession, det finns inga hemligheter. Drivs av barnmorskorna Sara och Mia. 

BMA-podden - En  podd för dig som är biomedicinsk analytiker, läser till BMA eller är intresserad av hälsa, sjukvård, forskning och teknik. Drivs av Sanela Halak, Nafisa Ahmed och Eva Fabricius, biomedicinska analytiker på Skånes universitetssjukhus.

Bäst på test - En podd från IBL om och med biomedicinska analytiker. Startades februari 2021. Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap.

Förlossningspodden – En feministisk podcast om föräldraskap, födande, känslor, ideal, föreställningar om amning och smärta, underbara upplevelser och svåra känslor.

Health for wealth - Om hållbar hälsa i arbetslivet. Hur skapar man en hälsosam arbetsplats? 

Hjärnpodden – om människans beteenden kopplat till hur hjärnan fungerar. Intervjuer med forskare och andra experter om hjärnan ur olika perspektiv. 

Intensivvårdspodden - Ta del av berättelser från personer som på olika sätt kommit kontakt med intensivvård. Programledare är Kalle Stoorhöök och Sofia Lindström som båda arbetar som intensivvårdssjuksköterskor på Akademiska sjukhuset.

Kropp och själ – en hälsojournalistisk podcast från Sveriges radio P1 som tar upp vitt skilda ämnen som rör kroppen och själen. 

Kära barn – Louise Hallin, legitimerad psykoterapeut och barnmorska svarar på frågor om barn och föräldraskap. 

Medicinpodden – en podcast om symtom och diagnoser. En dialog mellan far och dotter som också blir ett samtal mellan en underläkare precis i början av sin karriär och en läkare med mer än 30 års erfarenhet i sitt bagage.

Normalt galen  - Emma och Rebecka, två sjuksköterskor inom psykiatrin diskuterar psykisk ohälsa och berättar om sitt jobb med mera. Podden går att att hitta på Spotify. 

Nära vård podden - I serien Nära vård-podden intervjuas intressanta personer som på olika sätt speglar den förändring som behövs i omställningen mot Nära vård. Av SKR. 

Sinnessjukt - En podcast om psykisk ohälsa. Samtal om olika typer av psykisk ohälsa, behandlingsmetoder och forskning. Men också dokumentära avsnitt om specifika ämnen som exempelvis mentalsjukhuseran, KBT-boomen, fakta och statistik.

Sjukvårdspodden – jakten på den jämlika vården.  Samtal med vårdens tyngsta opinionsbildare. Vårdförbundets förbundsordförande Sineva Ribeiro medverkar i avsnitt nr 15.

Sjuksköterskesnack -  Sjuksköterskorna Andrea Berg och Johanna Bjerkert vill inspirera, öppna dörrar mot nya utmaningar och öka statusen för sjuksköterskeyrket genom att påvisa dess komplexitet och ansvar. 

Sköterskepodden - Två unga sjuksköterskor delar med sig av sina erfarenheter från vårdyrket.

Specialistpodden - Specialistsjuksköterskorna på anestesin och ambulansen ger er sina personliga erfarenheter, myter och sanningar, patientfall och anekdoter. 

Vetenskap och hälsa – populärvetenskapligt om forskning inom medicin och hälsa från Lunds universitet, Malmö högskola och Region Skåne.

Vårdmaktpodden – intervjuer med vårdens makthavare. Vårdförbundets förbundsordförande Sineva Ribeiro medverkar i avsnitt nr 9. 

På engelska

Brainwaves – en podcast på engelska om mental hälsa och neurovetenskap från Kings College London. 

e-life – En podcast på engelska om aktuell forskning inom biologi och biomedicin.

Health check – podcast på engelska från brittiska BBC om hälsa i ett globalt perspektiv.