På söndagen 3 juli hade Vårdförbundet sitt hälso- och sjukvårdsmingel i Almedalen. På minglet träffades både politiker, medlemmar och förbundsstyrelsen i Vårdförbundet. Vi hade många spännande samtal – här berättar några av medlemmarna som var med om tankar och förväntningar inför Almedalen.

Yvonne Ahlgren är barnmorska och medlem i Vårdförbundet.  Hon öppnar den första privata barnmorskemottagningen på Gotland.

Vad har du för förväntningar på Almedalen?

- Jag kommer för att träffa andra företagare och kollegor i vården. Jag vill till exempel höra om journalsystem och andra med liknande erfarenhet av att att starta egen verksamhet i vården och allt som hör till det. Min ambition är att min barnmorskemottagning ska kunna vara ett bra komplement till vårdcentralen. Jag har tankar om avtal med Region Gotland inom vissa tjänster, t ex cellprovtagning. Vi skulle kunna erbjuda det under de perioder när vårdcentralerna minskar sin verksamhet, som nu under sommaren. Men det är en vision och det ska bli intressant om jag under veckan kan få mer kontakter och idéer för min verksamhet. Kvinnohälsan Visborg 

Linnea Högberg  är sjuksköterska och medlem i avdelning Gotland. Hon jobbar som sjuksköterska på ortoped/stroke-enheten på Visby lasarett. I sommar har hon lång semester och kommer vara med på Almedalsveckan för att det är så roligt.

- Mina förväntningar under Almedalen? Ja det är kul att få träffa människor, jag gillar att mingla! Bra att det tack vare Almedalen sätts fokus på vårdfrågor även mellan valåren. Jag kommer nog vara på plats hela Almedalsveckan. En självklar punkt är Vårdförbundets vårdseminarium den 6:e juli. Jag tycker också om att prata om förbättringsarbete.

Gerd Silk - Sjuksköterska och pensionärsmedlem i avdelning Gotland.

- Jag är ju pensionerad nu men har jobbat med utvecklingsfrågor i vården, varit fackligt aktiv och är fortfarande väldigt intresserad. Under Almedalsveckan går jag på det som intresserar mig. Gärna vårdfrågor. Men även frågor om hur vi kan jobba internationellt med att minska fattigdomen i världen.

 

Janne Kautto och Karl Söllvander är två ambulanssjuksköterskor från Stockholms län. Janne är ordförande i RAS. De  är här för att opinionsbilda och påverka.

- Vi är här för att förmedla budskapet om modern ambulanssjukvård och vad vi och medborgarna har för förväntningar på varandra, säger Janne Kautto. Vi kommer att stå med en ambulans (inte i tjänst) nere i hamnen för att prata om det med alla som vill. På torsdag kl 9:30 kommer vi sitta i Heta stolen med räddningstjänsten på  Skeppsbron här i Visby. Eller som det kallas för i programmet: Är räddningstjänsten lika snabbt på plats om jag ringer från Tensta som från Djursholm? "Hur påverkar en ibland hotfull miljö blåljusmyndigheternas möjligheter att skapa trygghet i samhället?" är frågeställningen i Heta Stolen.

- Vad vi vill göra här på minglet? Vi vill knyta kontakter och få så många som möjligt att prata med oss – och naturligtvis komma till vårt event på torsdag.