Igår var Centerpartiets partiledare Annie Lööf, TCO:s ordförande Eva Nordmark och Kristina Malm Janson från Vårdförbundet på arbetsplatsbesök på Vardagas äldreboende Villa Tärnö. Vardaga var först med att nappa på Vårdförbundets modell om Akademisk specialisttjänstgöring.

Mårten Hedberg och Ljiljana Matkovic, som båda har AST-tjänster, berättade för besökarna om värdet i att gå specialistutbildning i äldrevård. Under sin utbildning har de full lön och villkor enligt kollektivavtalet på arbetsplatsen. 

Vardaga först ut

Vardaga var första arbetsgivaren som valde att införa AST och skriva kollektivavtal med Vårdförbundet. Modellen har sedan spridit sig över landet, vart kan du se på vår AST-karta.

– Upplägget är genialt, skriver Eva Nordmark i ett blogginlägg om besöket.

– Värdefullt och viktigt! skrev Annie Lööf om besöket på sin Instagram.

Även Vardaga har skrivit om besöket på sin webb, där finns också fler bilder.

Läs mer om vår modell för AST

Idag minskar både andelen och antalet specialistsjuksköterskor i Sverige. Vi vill förbättra villkoren för dig som vill utbilda dig till specialistsjuksköterska. Med en bra utbildning och bra villkor för dig som utbildar dig till specialist kan vi vända trenden. Vårdförbundet har tagit fram modellen akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor, AST, där specialistutbildningen är en del av din anställning. Läs mer om modellen här.