Vårdförbundet avdelning Västra Götaland som en del av TCO Göteborg ställer sig bakom aktiviteten ”Vi låter det inte hända igen” vars syfte är att hedra nazismens offer samt påminna om alla människors lika värde. Manifestationen arrangeras av 9 novemberkommittén.

Kom till Järntorget eller Gustav Adolfs torg, 9 november, kl. 18:00 till 19:00!

Manifestationerna är partipolitiskt obundna. Vi ser gärna att plakat och banderoller på plats har koppling till kvällens syfte.

I november 1938 mördades och misshandlades tyska judar, deras hem och synagogor stacks i brand och omvärlden blundade. Novemberpogromerna kom att bli ett avgörande steg mot nazisternas försök att utrota Europas judar, romer, funktionsnedsatta, homosexuella och oppositionella. Kulmen på pogromerna var natten mellan 9 och 10 november, den så kallade Kristallnatten.

Antisemitismen och rasismen lever än

Politiska rörelser som nyss var spöklika ekon från det förgångna marscherar idag in i politikens finrum i de flesta länder i Europa. Detta sker också i Sverige. När hatet normaliseras så ökar också förföljelserna och det räcker därför inte att vi minns Kristallnatten. Att minnas är att ta upp kampen mot antisemitism, rasism och nazism här och nu. För vi får aldrig någonsin låta förintelsen ske igen!

På grund av Coronarestriktionerna arrangeras i år två samlingar i centrala Göteborg. En på Järntorget och en på Gustav Adolfs torg. Manifestationerna äger rum samtidigt, klockan 18.00 till 19.00. Funktionärer kommer att finnas på plats för att kontrollera att vi inte överstiger 50 personer samt att alla håller avstånd. Det kommer finnas handsprit samt munskydd. Tänk på att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer samt stanna hemma om du är sjuk.

Med anledning av de skärpta restriktionerna i Västra Götaland arbetar vi för att göra manifestationerna så Coronasäkra som möjligt. Vi kommer att erbjuda munskydd på plats samt vara noggranna med att alla deltagare håller avstånd.

Om du har förkylningssymtom eller av andra skäl inte kan delta på plats får du gärna tända ett ljus hemma och lägga upp i eventet under hashtaggen #ViMinns.

Tillsammans lyser vi upp Göteborg och visar att vi är många som står upp mot antisemitism och för alla människors lika värde. Solidariteten och gemenskapen är viktigare än någonsin.

Aktuell information kan man få via 9 novemberkommitténs Facebooksida samt evenemanget där du också kan lägga upp bilder på tända ljus.

Vi låter det inte hända igen!

Bild: Gustav Adolfs torg 2018

#sägNEJtillnazismen
#allamänniskorslikavärde
#vilåterdetintehändaigen

Eventuella frågor mailas till Branka Djukanovic Svensson

Ordförande TCO Göteborg