Idag, den 27 september, är det Tjänstepensionens dag! Du som arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal får tjänstepension utöver den allmänna pensionen. Därför är det viktigt att hålla koll på den och veta vad du får ut den dagen då du går i pension. Jan Dahlström, Vårdförbundets pensionsexpert, ger sina tips.

Tjänstepension är en allt viktigare del av ens framtida pension. Detta eftersom den allmänna pensionen troligen kommer att sjunka för varje generation, säger Jan Dahlström. Det är en större förmån än man anar eftersom det skulle vara svårt att spara ihop till den på egen hand.

Här är hans bästa tips kring tjänstepension:

  • Alla som har tjänstepension kan välja att placera sina pensionspremier. Därför att det bra att titta på avgifterna på det som du kan välja, om du väljer att göra det.
  • Om någon i familjen arbetar deltid, fundera över om ni kan dela på deltiden. Ur pensionshänseende är det bättre än att en person tar hela sänkningen av arbetsinkomst.

Titta över vilka återbetalningsskydd du har. Återbetalningsskydd innebär att det du sparat ihop går till din familj om du avlider. Har barnen blivit större finns kanske inte längre samma behov av försäkringsskydd. Att vara överförsäkrad kostar dig pension

Fler tips och bättre koll

På webbplatsen om Tjänstepensionens dag kan du lära dig mer om tjänstepension. Du hittar också information på minpension.se, där du också kan göra en pensionsprognos.

Det finns även information om pension här på vår webbplats. Se vilka pensionsavtal som finns inom landsting, kommun, staten och privat sektor.

Har du frågor om din egen pension kan du kontakta Vårdförbundet Direkt.