Sommaren och årsmötet 2022! Det är två av punkterna i senaste Ordförande har ordet i Västerbotten. Avdelningsordförande Jenny Olsson beskriver läget som tuff och kaosartad i vården i Västerbotten under sommaren.

 Vad har du tänkt och känt under sommaren?

Jag har reagerat ännu starkare i år och är arg och besviken. Vårdförbundet har under hela året påtalat att våra medlemmar behöver semester, vårdpersonalen har slitit hårt under pandemin. Det är många som säger upp sig. Då är det extra provocerande att regionen gick upp stabsläge i början av sommaren och att semestrar blivit indragna.

Hur kommer Vårdförbundet arbeta för att det här är ord som inte ska behöva användas i framtiden?

Vi har mycket inplanerat med politiker, både innan och efter valet. Vi sparar alla vallöften och kommer  skarpt påtala att löften infrias! Vi har också samverkan med arbetsgivaren på olika nivåer och frågor inom region och kommun. Vi arbetar hårt med lönefråga. Idag tappar regionen många erfarna sjuksköterskor och det är svårt att rekrytera.  Bra lön är nyckeln till att behålla och rekrytera, det arbetet hör samman med att få till en god arbetsmiljö.

Medlemmar och förtroendevalda, hur har ni stöttat under sommaren och hur fortsätter ni med det?

Vi stöttar enskilda personer på olika sätt, det är beroende av fråga. Ett exempel är att vi bjudit in alla anställda i regionen till medlemsträffar. Då ska vi tillsammans diskutera hur vi kan påverka beslutsfattare och arbeta vidare tillsammans. Förtroendevalda har coacher och dom träffas tillsammans på inbokade träffar och individuellt. Det är viktigt att förtroendevalda hör av sig för att informera om läget och för att få råd och stöd. Det är ett viktigt samspel för oss också som vi behöver för att kunna påverka.

Den 30 september är det årsmöte i Umeå! Hur var ditt första årsmöte?

Mitt första var 2008, jag var medlem och blev invald som styrelseledamot.  Det var spännande och pirrigt och över 200 deltagare. Det var en härlig stämning som jag hoppas att vi ska få till igen!

Varför ska man anmäla sig till årsmötet 2002?

Jag har full förståelse att man tvekar, årsmöte är ett tråkigt och formellt ord. Men ett årsmöte är så mycket mer. I år har viktiga val till förtroendeposter. Vi delar ut priser till årets förtroendevalda och årets vårdchef. Det blir en inspirerande föreläsning av Anna Blixt om härskartekniker. Sedan ska vi så klart prata och träffas, det blir extra roligt efter två med pandemin.

Mer från Jenny Olsson

I ”Ordförande har ordet” som gått ut till medlemmar i Västerbotten i augusti 2022 avhandlas också status för löneöversyn, kongressen 2022 och tips på medlemsträffar och utbildningar för förtroendevalda.

Jag vill läsa Ordförande har ordet