Nu börjar den kallaste delen av vintern vara över och ljuset har återvänt, så härligt. Det som inte känns lika bra är förstås Covid-läget i vårt län, att antalet sjuka och inneliggande är högt. För er skull hoppas vi att invånarna håller sig i skinnet och förstås att vaccintillgången ökar, så att allas liv kan börja normaliseras igen. 

Att det fattas barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor kan inte vara någon nyhet för våra beslutsfattare. Att det saknas vettiga villkor och hållbar arbetsmiljö kan inte heller vara någon nyhet för samma beslutsfattare. Det är hård press på första linjens chefer idag, vi ser att det är brist på resurser i förhållande till kraven. Så har det varit i många år. Vi måste få bli fler och då behövs rimliga arbetsvillkor. 
 
Pandemin kom och satte allt på sin spets och nu har det blivit tydligt, det som Vårdförbundet har framfört i många år. Det går inte spara sig ur en kris. Vård måste få kosta. Kunskap måste få kosta. God arbetsmiljö måste få kosta. Vi kan inte behöva fortsätta gena i kurvorna på bekostnad av vår arbetsmiljö och vår hälsa. 
 

Vad gör Vårdförbundet i Västerbotten nu?

Vi har många samverkansmöten, skyddskommittéer, överläggningar och förhandlingar med arbetsgivaren just nu. En sak vi driver på arbetsgivaren om, är Covid-ersättningar, men också arbetsmiljöfrågor och hållbart arbetsliv. 
 
Samtidigt har löneprocessen startat och där kommer vi snart ha central överläggning och uppstart i regionen. I många kommuner har vi kommit längre. På de flesta håll är löneprocessen försenat på grund av omständigheterna. 
 
Det finns en kampanj som startades av några medlemmar våren 2020, som handlar om att man tycker det är dags för arbetsgivarna att #tackamedlön. Kampanjen sponsras av Skiftet.se och fokusområden är Västerbotten och Skåne. Just nu är tryckt kampanjmaterial på väg ut till arbetsplatserna via de förtroendevalda. 


Vad kan vi alla göra?

  • Skriv under kampanjen 
  • Dela materialet och bild på dig själv/kollegor och tagga #tackamedlön #vfvasterbotten @vfvasterbotten 
  • Håll koll på bussreklam i Umeå och Skellefteå
  • Skicka gärna bilder till oss
  • Sprid inlägg från våra sociala medier Facebook, Instagram, Twitter 
  • Kontakta media (Vi kan hjälpa dig) 
  • Skriv insändare 
  • Skriv en debattartikel 
  • Gör ett blogginlägg som vi kan dela. 

Skriv under kampanjen #Tackamedlön HÄR

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!
 

Kontakta Vårdförbundet

Tänk på att du alltid kan kontakta våra kompetenta medarbetare på Vårdförbundet Direkt när det är något du undrar över eller behöver hjälp. Du kan antingen ringa 0771-420 420 eller skicka in din fråga. 

Skicka din fråga HÄR


Hälsningar 
Jenny Olsson, ordförande och  
Katarina Nilsson Reian, vice ordförande 
VÅRDFÖRBUNDET, avdelning Västerbotten