Laila Johansson och Carina Jansson är Årets barnmorska respektive sjuksköterska i avdelning Uppsala. Stort grattis till er!

Laila Johansson - Årets Barnmorska i Uppsala

Motivering:

”Laila är både en inspiration och en trygghet på vår arbetsplats. Hon arbetar alltid med familjens bästa i fokus samtidigt som hon är mån om både kollegor och studenter. Dygnet har inte tillräckligt många timmar för denna morgontrötta barnmorska. Hon vill hinna allt och är både huvudhandledare och aurorabarnmorska. Hon är inte rädd för att säga ifrån men försöker alltid hitta lösningar och se positivt på framtiden. Att få arbeta med kollegor som Laila är en anledning till att jag trivs på jobbet!”

Några ord från Laila

Jag heter Laila och har varit Barnmorska i 13 år.  Jag minns inte varför jag ville bli Barnmorska, men jag var väldigt ung när jag bestämde mig. Det var något magiskt över yrket och att kunna bistå födande kvinnor. Jag arbetade många år som undersköterska på två olika förlossningskliniker och redan från första dagen var jag ännu mer övertygad att det var barnmorska jag ville bli. Att ha den kunskap som barnmorskorna hade och få den kunskapen i händerna ville jag också ha. Jag är så glad för de åren jag fick gå vid deras sida.

Under utbildningen till Barnmorska arbetade jag i jourtelefonen på NKC och tog emot samtal och mötte kvinnor som utsatts för våld. Det var många svåra samtal men väldigt lärorikt. När jag var ny färdig Barnmorska hade jag en delad tjänst mellan Mödravård och Förlossningen. Det var fantastiskt att följa en familj under graviditeten och ha möjligheten att vara med på deras förlossning, för att sedan möta dem som en nybliven familj på efterkontrollen. På mödravården och ungdomsmottagningen fick jag även möta kvinnor i olika skeden av livet, från olika kulturer och med olika behov av barnmorskans stöd. Jag har under flera år roterat mellan BB och förlossningen och lärde mig så mycket. Jag fick kunskap om amning, att samtala med oroliga sjuka gravida kvinnor och nyblivna mammor och deras partners samt omhändertagande av små nyfödda barn.

Sedan många år arbetar jag nu på förlossningen, Aurora och är huvudhandledare för våra studenter. Det känns viktigt att kunna erbjuda stödsamtal på Aurora till kvinnor som har oro och rädsla inför sin förlossning eller efter en förlossning som varit jobbig fysiskt och psykisk. Jag har ett omväxlande arbete och jag trivs så bra med det. Jag tycker att det är stimulerande och utvecklande att vara handledare till våra läkar- och Barnmorskestudenter. De är det är fantastiskt att följa en barnmorskestudent från första dagen på förlossningsplaceringen och se dem växa in i sin yrkesroll. Det är alltid lika tryggt och roligt att komma till jobbet och arbeta med alla mina kompetenta och fantastiska barnmorske-, undersköterske- och Läkarkollegier. Jag har inte ångrat mitt yrkesval en enda dag, trots att det kan vara riktigt tuffa arbetspass periodvis.

Carina Jansson - Årets Sjuksköterska i Uppsala

Motivering:

”Med ett brinnande engagemang för studenter och kollegor släpper Carina in alla i personalfamiljen vi har på avdelningen. Hon är mån om att varje individ ska synas, må bra och utvecklas och sprider alltid leenden med sin positiva energi. Det går inte att räkna de gånger hon med sin erfarenhet och hjälpsamhet stöttat upp och hjälp sina kollegor och medmänniskor. Carina är en sådan där omtänksam och självuppoffrande person som verkligen förtjänar uppskattning och vi hoppas att hon kan få en del av det genom detta pris. Tack Carina för allt du gjort och fortsätter att göra för oss på 95E och alla sjuksköterskestudenter som haft förmånen att ha dig som huvudhandledare.”

Några ord från Carina

Jag vill tacka mina kära kollegor så hjärtligt för att med dom fina orden bli nominerad och sedan helt underbart att få vinna, sådan glädje och energiboost det ger mig.

Redan i tidig ålder började mitt vårdande av dockor och familjemedlemmar, så de fanns ingen tvekan vad jag skulle välja för yrkesbana. År 1984 tog jag studenten från vårdlinjen och påbörjade min första anställning som undersköterska på akademiska sjukhuset avdelning 70C. Mina första arbetsår spenderade jag inom akutsjukvård, äldreomsorg och friskvård och som jag trivts bra med och varit stimulerande.

Under flertal år hemma med våra tre barn växte intresset för att fortsätta utbilda mig inom vård och omsorg, och hade då sagt till mig själv att skulle jag bli sjuksköterska på ”äldre dagar ” så är det med barn och ungdomar jag ska arbeta med. År 2008 erhöll jag min sjuksköterskeexamen efter härliga men tuffa studieår där både familj, föreningsliv och studier skulle hinnas med på dygnets 24 timmar. Vilket gick bra då min man och föräldrar stöttade mig full ut och såg till att jag stolt kunde stå i Uppsala universitets vackra aula och ta emot sjuksköterske-titeln.

Jag började min sjuksköterskekarriär inom barn och ungdomspsykiatrin och i samband med detta fick jag inblick i akutsjukvården som blev mitt nästa steg att pröva på och där jag blivit kvar sedan hösten 2009. Att få jobba med barn och ungdomar med den bredd vi har på avdelning 95 E utvecklar mig varje dag och tillsammans med den helt fantastiska personalfamiljen som vi är, ger vi våra patienter med familjer det bästa bemötande och omvårdnad. Vi sprider energi och stöttar varandra både i vår profession och privat vilket gör att trivseln blir familjär, vilket vi får höra ifrån våra blivande kollegor dvs studenterna. Jag brukar se avdelningen som vår spelplan där vi medarbetare är spelare/ledare som tillsammans ska bygga ett lag, där alla lagdelar är lika viktiga för att spelet ska fungera. Vårt mål är att ge den bästa möjliga professionella vård & omsorg till våra barn/ungdomar & dess familjer, dvs patienten i centrum. Jag hamnade verkligen rätt då jag brinner för barn och ungdomsvården och vill fortsätta vara med att utveckla den ännu mer och sätta barnet i centrum.

En lycklig och stolt sjuksköterska, Carina Jansson